Paasbrood, vegan

Iets aangepast, dit recept, maar verder gaat alle eer naar Lisette Kreischer, bekend van Ecofabulous en de Dutch Weed Burger. Ik heb haar nooit ontmoet, maar vind haar absoluut een geweldig mens, met alles wat ze heeft bereikt op het gebied van plantaardig eten, het enthousiasme waarmee ze dit doet en haar liefde voor de natuur en al het leven. De moeite van het volgen waard als je ook zo in het leven staat.

Op zoek naar een lekker vegan brood voor bij het Paasontbijt viel haar mail mooi op tijd in mijn postbus. Ik vond het iets te zoet dus ik heb de hoeveelheid suiker wat aangepast en toevallig had de enige natuurvoedingswinkel hier in de wijde omgeving leveringsproblemen met de sojayoghurt. Ik heb zelf sojayoghurt geprobeerd te maken met vegan-probioticapoeder in de yoghurtmaker die ik ooit eens gekocht maar nog nooit gebruikt had. Maar dat werd niet meer dan een iets dikke melk. Deze heb ik toch maar gebruikt voor het brood en het was heerlijk! Maar met goede yoghurt vast ook.

Portugezen maken paasbroden met eieren erin verstopt. Hele gekookte eieren, met schil. Omdat al het brooddeeg aan de schil van de eieren geplakt zit, is het de bedoeling dat je de eierschil ook opeet. Lekker knapperig …. Een ‘folar’ heet zo’n brood.
Maar het brood zelf is wel lekker, een soort briochedeeg, gemaakt met eieren, boter en suiker dus, en gekruid met anijs.
Om het paasbrood dat ik hier in Portugal maak voor het paasontbijt van onze gasten (en voor onszelf natuurlijk!) toch een Portugees tintje te geven heb ik daarom wat anijs toegevoegd aan het recept.
Het recept adviseert een zoete botercreme maar ik vond het ook erg lekker met een klodder kokosyoghurt!

Ik weet niet wat de link is tussen pasen en anijs, maar wel dat anijs een kruid is dat best wat vaker gebruikt mag worden.
Bekend is dat het een frisse adem geeft, daarom zit het vaak in tandpasta en dat het helpt bij de spijsvertering en ook bij ziektes aan de luchtwegen.
En we geven anijs aan pas bevallen moeders omdat het de productie van moedermelk stimuleert.
Anijs is een echt vrouwenkruid. Is het daarom dat vrouwen vaak anijsmelk lekker vinden en je mannen hier eigenlijk zelden over hoort? Anijs bevat de fyto-oestrogenen foto-anethol en di-anethol, die de functie van de lichaamseigen oestrogenen overnemen.
Als je zwanger bent, deze fyto-oestrogenen maken de bevalling makkelijker. Als je last hebt van menstruatiekrampen geeft anijs verlichting.
En voor alle vrouwen van mijn leeftijd: het vermindert de gevolgen van de menopauze! Zoals opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen maar ook vaginale droogte en vermindert libido. Dus zin in beschuit met muisje of een lekkere kop (plantaardige!) anijsmelk? Gewoon doen!

Voor anijsmelk verwarm je een kop plantaardige melk met een theelepel anijszaad en laat het op een laag vuurtje een paar minuten trekken. Liefst niet koken, maar net tegen de kook aan. Je kunt het vuur ook uitzetten als de melk bijna kookt en het dan een half uurtje of langer laten staan en weer even opwarmen. Zeef de melk en voeg eventueel wat agavesiroop toe.  Nog gezonder is het om anijszaad toe te voegen aan je ‘Golden milk’, dus voeg aan het bovenstaande recept naast anijszaad wat kurkumapoeder, stukjes verse gember en een beetje kaneel toe.  Lekker voor het slapen gaan.

Verder kan je anijszaad malen en door je muesli of overnight oats doen, klein beetje want het heeft een sterke smaak. Of doe het door baksels. Omdat het iets zoetig is heb je zelfs iets minder suiker nodig.
Met dank aan mens-en-gezondheid voor deze informatie.

Recept Afdrukken
Paasbrood, vegan
Porties
Porties
Mogelijk door WP Ultimate Recipe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *