Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat puur en plantaardig eten goed voor je is. Voor je lichaam maar ook voor je geest, al die fytonutrienten in planten doen meer voor je dan je kan bevatten.
Plantaardig eten is beter voor je hart en bloedvaten, voor je immuunsysteem, beter voor je darmenen beter voor je celopbouw. Beter voor je huid en beter voor je hersenen. En ook nog eens voor je lijn.
Daarbij is het beter voor het milieu, de vlees- en zuivelindustrie en de visserij is een behoorlijke last voor de planeet en als laatste maar voor mij de belangrijkste, het is zoveel beter voor de dieren.
Door alleen plantaardig voedsel te eten, en dit uitgebalanceerd te doen, krijg je alles binnen wat je lijf nodig heeft.
Eiwitten, koolhydraten en vetten (de makro-nutriënten), mineralen en bijna alle vitaminen (alleen B12 niet, zie verderop) en natuurlijk een overvloed aan de o zo belangrijke fytonutrienten.
Plantaardig en puur eten is eigenlijk veganistisch+. Behalve geen dierlijke producten (behalve honing) eet je ook geen of nauwelijks geraffineerde producten zoals suiker en wit meel, weinig tot geen bewerkte producten (kant en klare producten, potjes en zakjes en poedertjes), je let op je gluten-inname en je eet het liefst biologisch.
Wat blijft er dan nog over??? Dan kan je echt bijna niets meer eten! Is de opmerking die je het meeste zal krijgen als je over je nieuwe eetstijl vertelt.
Maar geloof me, je kunt zo lekker blijven eten. Met groenten, vruchten, noten, zaden, granen, kruiden en peulvruchten kan je sowieso al de lekkerste dingen maken. En met de nieuwste technieken en uitvindingen maak je je in een handomdraai de heerlijkste sausjes en prutjes. En combinaties waarvan zelfs een verstokte vleeseter zonder er bij na te denken zegt: ‘Dat was lekker!’ Nee niet moeilijk! Wel een blender en een keukenmachine vereist. Cashewnoten en ouderwetse gistvlokken maken samen een geweldige kaasvervanger, wie had dat gedacht! En welke slimmerik heeft dit eigenlijk ontdekt?
Eiwitten, ook een vraag die je veel zult krijgen, vooral van sporters (en van mannen, want die hebben altijd geleerd dat ze heel veel eiwitten nodig hebben om groot en sterk te blijven). Nu moet je weten dat veel groenten, maar vooral noten, peulvruchten, granen en zaden veel eiwitten bevatten. Deze eiwitten vallen in je lichaam uiteen in aminozuren. En van die aminozuren bouwt je lichaam weer zelf alle combinaties die je nodig hebt
Omdat je anders tegen eten aan gaat kijken, het wordt voeding in plaats van vulling, zal je veel producten die je eerst gedachteloos in je mond stopte nu plotseling gaan bekijken als een hap waar je niets aan hebt. En je realiseren: waarom zou ik dit tot me nemen? Want als je meer van voeding weet, leer je ook steeds meer wat het in je lichaam teweeg brengt. Is het een toevoeging of alleen een ballast?
Want om nog even terug te komen op die eiwitten, die heb je dus nodig om groot en sterk te worden. Veel vlees eten dus was altijd het motto. Vooral voor mannen gold (en geldt nog steeds, de media speelt hier nog altijd op in), veel vlees, want dat is stoer en mannelijk, zo weinig mogelijk groenten. Ik ben toch geen konijn!
Wel wit brood, pasta (koolhydraten, ook belangrijk!) , biertje erbij. En dan wordt je dik. Hoe kan dat nou? Vlees is toch niet zo vet?
Maar je lichaam is een chemische fabriek. Eiwitten worden afgebroken en weer aan elkaar geplakt tot de aminozuren waar op dat moment behoefte aan is. Een teveel wordt gebonden aan andere moleculen en afgevoerd. Voor dit proces zijn allerlei grondstoffen nodig, die je ook via je voeding binnen moet krijgen. Vitaminen, mineralen, fytonutriënten. Als je veel dierlijke eiwitten binnenkrijgt en weinig onbewerkt plantaardig voedsel zullen er te weinig grondstoffen aanwezig zijn om de eiwitten om te zetten en af te voeren en dan worden ze opgeslagen. Als vet. Ditzelfde geldt voor koolhydraten. Daarbij geldt ook nog dat geraffineerde koolhydraten je bloedsuikerspiegel snel verhogen, maar je lichaam eigenlijk foppen want er komt helemaal geen voeding achteraan. Waardoor er teveel insuline in je bloedt blijft rondzwerven en je uiteindelijk insulineresistent kunt worden. En dat kan weer resulteren in diabetes.

Is vlees eten nu alleen maar slecht voor je? Dit is moeilijk te zeggen. Biologisch vlees van dieren die vrij rondgelopen hebben bevat nog veel meer voedingsstoffen en minder slechte stoffen (resten van medicijnen en bestrijdingsmiddelen) dan het vlees uit de bio-industrie. Als je dus zo nu en dan een stukje biologisch vlees eet en daar voldoende groenten bij eet, dan is dit niet zo slecht voor je. Maar je hebt het absoluut niet nodig, kijk maar eens rond in de wereld van mensen die puur en plantaardig eten, ‘whole food plant-based’ zoals het in Amerika heet. Fit, slank, gezond en stralend zal je veel tegenkomen.

Dus, overstappen naar puur en plantaardig eten dan maar. Toegegeven, je doet het niet zomaar. Als je al vegetarisch eet is de stap veel kleiner, voor melk zijn veel goede alternatieven en kaas en yoghurt lijken de moeilijkste, maar hier wen je snel aan. Als je van alleseter echter plotseling over moet stappen, dan kan de stap voor veel mensen te groot zijn. Het is dan aan te raden om met kleine stapjes naar het eindresultaat toe te werken, in je eigen tempo.
Zie het als een avontuur, je zult een hele nieuwe manier van eten ontdekken en de kans is groot dat je je steeds beter gaat voelen. Ook als je je op het moment hardstikke gezond voelt!