Het is herfst, en de herfst is altijd de tijd dat griepjes en verkoudheidjes weer de kop op steken. Ook al leef je nog zo gezond, je kunt toch ziek worden. Als je een virus oploopt treedt je immuunsysteem in werking, Het gaat de indringers te lijf en het maakt aan de rest van je lichaam duidelijk wat het moet doen om dat zo effectief mogelijk te doen.
Het virus verzwakken door de omgevingstemperatuur hoger te maken: koorts.
Zorgen dat alle energie naar de bestrijding kan gaan en er geen eten in de weg zit dat verteerd moet worden: overgeven en diarree, geen hongergevoel meer.
Zorgen dat je geen energie meer gaat besteden aan onnodige aktiviteit: moe en lusteloos.
En aangezien je ook als je gezond bent een virus op kunt lopen, kan je bovenstaande verschijnselen ervaren. Het betekent dat je immuunsysteem goed bezig is. En als je een sterk immuunsysteem hebt, is dat virus snel uitgeroeid en uitgedreven. En hou je er geen vervelende gevolgen aan over. Want dat is het probleem als als je immuunsysteem niet op orde is. Je griepverschijnselen kunnen dan over zijn omdat je immuunsysteem gestopt is, maar het virus kan zich op een andere manier gaan uiten in je lichaam, en blijvende schade veroorzaken.
Een virus nestelt zich namelijk in je cellen en gebruikt het genetisch materiaal in die cel om zich te vermenigvuldigen. En echte schade aanrichten. Het is dus belangrijk om een goed werkend immuunsysteem te hebben.
Je immuunsysteem bevindt zich voor een groot deel in je darmen weet men tegenwoordig. Gezonde darmen zijn de basis van een gezond immuunsysteem. Daarbij is je lymfestelsel belangrijk, dat voor het vervoer van de afweercellen zorgt, en zorgt dat deze op plaatsen in het lichaam kunnen komen waar je bloedvaten niet komen.
Een sterk immuunsysteem is afhankelijk van wat je eet en drinkt, maar ook van leefstijlfactoren zoals slaap, rust en gezonde beweging. Dit is de basis. Daarnaast kan je supplementen slikken zoals vitamine C en D3, magnesium en zink. Maar zorg eerst voor een goede basis.
Hier dan de 7 tips om te zorgen voor een sterk immuunsysteem.
- Eet veel groenten. Ja, ze komen steeds weer terug die groenten! Ze lijken wel overal goed voor!
En dat is ook zo. In dit geval zorgen groenten en fruit in allerlei kleuren en smaken, naast de benodigde hoeveelheid vitamines en mineralen, voor vezels en fytonutriënten.
Vezels komen in 2 soorten. Er zijn de zachte oplosbare vezels die de voeding zijn voor je goede darmbacteriën. Ze worden pre-biotica genoemd. Je goede darmbacterien heten probiotica.
Daarnaast zijn er de harde, onoplosbare vezels. Deze zorgen voor een goede darmwerking zodat er weinig tot geen voedselresten in je darmen achterblijven.
Samen zorgen ze ervoor dat je darmwand gezond blijft en ondoordringbaar voor stoffen die niet in je lichaam thuishoren.
Fytonutriënten zijn stoffen in planten zoals antioxidanten. Ze hebben allerlei effecten om je lichaam gezond te houden. - Drink genoeg water. Water is nodig voor een goede darmwerking en voor je lymfesysteem en voor heel veel andere processen die je lichaam gezond houden. En als je meer water drinkt heb je minder neiging om allerlei andere suiker, caffeine of alcohol bevattende drankjes te drinken die je immuunsysteem ondermijnen.
- Neem koude douches. Niet de populairste in het rijtje waarschijnlijk. Hoewel, ik waarschuw je, als je er eenmaal aan gewend bent wil je niet meer zonder. Het is even doorzetten maar daarna voel je je zo goed!
Er worden steeds meer voordelen bekend van het nemen van een koude douche of een duik in koud water. Vroeger deed ik het omdat het goed was voor je bloedsomloop en je hart, maar nu is het goed voor veel meer functies in je lichaam. Ik houd het hier even bij het immuunsysteem.
Koud douchen zorgt dat er meer leukocyten, witte bloedcellen die zorgen voor het onschadelijk maken van virussen, worden aangemaakt. Het is een reactie van je lichaam op de plotselinge kou. Ook stimuleert het je bloedsomloop en je lymfestelsel. Het lymfestelsel zorgt dus voor het vervoer van de immuuncellen, maar ook voor de afvoer van dode cellen en andere afvalstoffen. Het zorgt dus dat je lichaam schoon blijft.
Daarnaast zorgt koud douchen voor de aanmaak van meer glutathion in je bloed. Gluthation is een krachtige antioxidant, die de werking van andere antioxidanten bevordert en zo je cellen gezond en weerbaar houdt.
Gewoon doen dus, Wim Hof is er niet voor niets zo wereldberoemd mee geworden. En dit is nog lang ijsbad. - Voorkom stress, neem rust tussendoor. Stress, vooral constante stress, pleegt roofbouw op je lichaam, zoveel is wel bekend. En dat als je onder stress staat je bevatbaarder bent voor virussen dat weet ook iedereen.
Het komt door allerlei processen waar stress invloed op heeft, maar het ontregelen van je natuurlijke hormoonbalans is daar één van. Cortisol is een hormoon dat onder andere nodig is voor de goede werking van het immuunsysteem, en als je onder stress bent wordt veel cortisol daarvoor opgebruikt. En de natuurlijke cortisolcyclus wordt zo ontregeld. Waardoor je minder goed slaapt. Zie punt 6.
Stress is soms moeilijk te voorkomen maar door rust te nemen tussendoor, korte meditaties, ademhalingsoefeningen, yoga, mindfullness, kun je zorgen dat de stress even weg is en zo het totaaleffect verminderen. - Eet probiotische voedingsmiddelen. Hierin zitten bacterie culturen die je darmen goed kunnen gebruiken. Voeg bijvoorbeeld wat zuurkool (rauw of maximaal tot 40 graden verwarmd) toe aan salades, of kimchi. Eet (plantaardige) yoghurt. Drink kombucha of kefir.
Aardappelen, gekookt en daarna een paar uur in de koelkast bewaard, bevatten boterzuur dat ook heel goed is voor je darmflora. - Ga op tijd naar bed. Tijdens je slaap werkt je lichaam aan schoonmaakacties en is een bepaald deel van je immuunsysteem het actiefst. Als je het kunt, probeer minimaal 7-8 uur per nacht te slapen.
- Beweeg, het liefst buiten in de natuur. Voor je immuunsysteem is het niet per se goed om veel te sporten, dit put je lichaam uit en daardoor wordt het minder weerbaar. Wel goed is bewegen. Door te bewegen gaat je bloed stromen en ook je lymfevocht. En wordt je constitutie algeheel beter. Wandelen of fietsen in de buitenlucht zijn het best.
Buiten is de lucht vaak frisser, afhankelijk van waar je bent natuurlijk, en bevat minder stof en giftige stoffen dan binnen.
Al deze dingen zijn behalve voor je immuunsysteem ook heel goed voor je algehele gezondheid. Om je lekker in je vel te voelen, om meer energie te krijgen. Dus start bij punt 1 en werk de komende dagen het lijstje af. Wat kan jij makkelijk inpassen en wat zal lastiger zijn?
Als je er aan toe bent om echt aan je gezondheid te gaan werken, lekkerder in je vel komen te zitten of je weer fitter te voelen, schrijf dan een berichtje aan joke@nuts4nutrition.com voor een gratis 30 minuten ‘Intro tot een gezond leven waar jij van houdt’ gesprek.