Heel belangrijk voor je gezondheid, vaag als het voor sommigen zal klinken, is dankbaarheid. 

Er wordt wel gezegd dat als dankbaarheid als pil verkocht zou kunnen worden, het het best verkochte medicijn zou zijn. Er komen allemaal hormonen vrij die je blijer maken en stress- en bloeddrukverlagend werken.

Beseffen wat je allemaal hebt, of soms ook wat je niet hebt. In ons drukke leven wordt dit vaak vergeten. We zien wel heel veel moois, maken er fotoos van, plaatsen ze op Facebook en Instagram, maar nemen niet de tijd om dankbaar te zijn voor het moment.

In veel religieën zit het ingebouwd, even bedanken voor het eten op tafel voor je aan de maaltijd begint, in een gebed eerst bedanken voor alles dat je hebt voordat je je wensen uit.

Bewust zijn van al het goede, al het mooie in je leven, maakt je gelukkiger. En als je gelukkiger bent ben je positiever, je richt je op het positieve en niet op het negatieve. En als je positief denkt is het veel makkelijker om keuzes te maken die goed voor je zijn.
Je ziet uitdagingen en mogelijkheden en hebt geen behoefte om jezelf te verliezen in eten en drinken of tv of social media.

Het is net als de horeca-smile. Die heb ik leren kennen sinds we onze glamping hebben. Natuurlijk ben je niet altijd vrolijk en heb je niet altijd zin in het ontvangen van gasten. Maar je kunt je gasten niet met een chaggerijnig gezicht ontvangen, dus zet je je ‘horeca smile’ op. En dan, bijna onmiddelijk, vergeet je ook je chaggerijnigheid en voel je je blijer. Je hoeft niet te vijnzen of te acteren, je kunt gewoon je eigen blije zelf zijn. Gelukstofjes worden vanzelf aangemaakt zodra je een lach tevoorschijn tovert.
Zo werkt het ook met dankbaarheid. Je denkt aan dingen waar je dankbaar voor bent en in je lichaam brengt dit een chemisch proces op gang. Serotonine wordt aangemaakt en andere hormonen waardoor je je gelukkiger voelt. En dat straal je uit, waardoor de mensen om je heen ook vrolijker worden.

Sommige mensen vinden het fijn om als ze net wakker maar nog niet uit bed zijn een paar dingen te bedenken waar ze dankbaar voor zijn. Een nieuwe dag, de vogels die fluiten, je partner die naast je ligt, iets wat je gaat doen of alles wat je kunt doen die dag.
Anderen houden ’s avonds voor ze naar bed gaan een dagboek bij waarin ze een paar dingen noemen waar ze dankbaar voor zijn.
Je zult zien dat als je begint, je zoveel kan verzinnen om dankbaar voor te zijn.
Een dak boven je hoofd, altijd genoeg te eten, warm water uit de douche, iemand die aardig voor je is geweest, een mooie bloem, een vriend(in) die in de put zat die je aan het lachen hebt gemaakt, een spontane knuffel van een kind.
Je kunt ook dankbaar zijn voor dingen die je niet hebt. Honger, pijn, verdriet bijvoorbeeld

Denk niet dat dit alleen maar is voor spirituele mensen die naast de realiteit zweven. Veel succesvolle mensen doen dit, soms onbewust. Dankbaarheid maakt je niet nederig, het maakt je bewust en geeft je een positieve kijk op het leven. En met positiviteit kom je verder, bereik je meer, ben je sterker. Omdat je het leven positief bekijkt zie je mogelijkheden in plaats van belemmeringen, je krijgt vertrouwen in de toekomst en durft meer stappen te ondernemen.

Probeer het eens uit!

  • Schrijf elke avond voor je naar bed gaat minimaal 3 dingen waar je dankbaar voor bent in je dagboek. Probeer origineel te zijn, probeer te letten op de kleine dingen. Want dat werkt veel beter als gewoontegewijs, zonder er verder over na te denken, 3 voor de hand liggende dingen op te schrijven.
    Ligt schrijven je niet; heel bewust hier even over nadenken, of liever nog hardop uitspreken, werkt ook. En ben je gehecht aan je telefoon, Apple heeft er een app voor!
  • Bedank mensen om je heen voor iets dat ze gedaan of gezegd hebben of gewoon dat ze er voor je zijn. Wees oprecht, gebruik simpele woorden. Dit komt het best aan.
  • Las ‘bedankmomentjes’ in in je dag. Bijvoorbeeld ’s morgens als je net wakker wordt bedanken voor de nieuwe dag die voor je ligt als een schone lei, die je helemaal kunt beleven zoals je verkiest.
    Of bedank voor het eten op je bord voor je de eerste hap in je mond stopt.
    Bedank voor de liefde en vriendschap om je heen op het moment dat je het ervaart.  

3 gedachten over “Bedankt! De kracht van dankbaarheid.”

  1. Kies een belangrijk persoon die een groot positief verschil in je leven heeft gemaakt en die je nooit eens goed hebt bedankt. Schrijf een lofrede van ongeveer een pagina. Neem de tijd om je dankbaarheid goed te formuleren. Het is belangrijk om je dank persoonlijk uit te spreken en niet per telefoon of e-mail. Maak dus een afspraak, maar vertel niet van tevoren wat het doel van je bezoek is. Neem een geplastificeerd exemplaar van je brief mee als cadeau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *