Broccoli is echt zo’n groente die we bijna altijd wel meenemen als we boodschappen doen. Het is lekker met pasta, in de curry, in de roerbak, gewoon als bijgerecht bij gekookte of gebakken aardappels, kortom, het komt altijd wel van pas. Het is ook nog supermakkelijk klaar te maken en natuurlijk heel gezond.

Maar helaas niet zo lang houdbaar. Broccoli is één van de groenten die doorademt na de pluk en daardoor gaan de voedingsstoffen langzaam verloren. Broccoli bevat na 10 dagen nog maar een klein deel van de belangrijkste voedingsstoffen, en dat is als het op de beste manier gekoeld wordt. En 10 dagen is normaal als het uit het buitenland komt, na de pluk wordt opgeslagen tot transport, weer opslag, dan transport naar de supermarkt en dan nog een paar dagen daar ligt tot verkoop.
Het best koop je dus je broccoli op de boerenmarkt waar het vers van het land komt. Of nog beter, vers uit eigen tuin. Maar helaas is  dat niet voor iedereen mogelijk.
Vervolgens: kook je je broccoli in water dan verdwijnt nog een deel van die voedingsstoffen in het water. De magnetron schijnt ook funest te zijn. Kort stomen is het beste, hooguit 4 minuten. Hoe knapperiger hoe beter. Daarna kan je het alsnog door je  roerbak doen. Want broccoli is ook niet geschikt om te roerbakken, de hoge verhitting vernietigd waardevolle stoffen.

Broccoli bevat veel mineralen en vitamine C, en veel belangrijke fytonutriënten.
Eén hiervan is sulforafaan. Sulforafaan is een indirecte anti-oxidant, wat betekent dat het een ontgiftingsenzym activeert dat een anti-oxidant activiteit initieert, en die enkele dagen actief kan blijven. Normaal neutraliseert een anti-oxidant molecuul één vrije radicaal, en wordt daarna uitgescheiden. Het enzym dat door sulforafaan wordt geactiveerd neutraliseert vele vrije radicalen, en kan dus enkele dagen actief blijven. Broccolikiemen bevatten overigens nog veel meer sulforafaan dan broccoli. En deze eet je altijd rauw, dus alle voedingsstoffen blijven bewaard.
Voor wie niet bekend is met vrije radicalen, dit zijn de veroorzakers van kanker en van te snelle verouderingsverschijnselen. Je ontkomt er niet aan, al kan je wel zorgen dat je er zo weinig mogelijk van via je mond binnen krijgt door zo puur mogelijk te eten. En je kunt hun effect verminderen door te zorgen dat je ook voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt. Anti-oxidanten zijn de stoffen die deze vrije radicalen binden en vervolgens uitscheiden.

Maar goed, broccoli moet je dus zo snel mogelijk na aankoop opeten. En soms lukt dat niet, komt er iets tussen je eet-plan en ligt die broccoli er na 2 dagen nog. Of heb je gewoon teveel gekocht of misschien wel gekregen van iemand met een eigen tuin. Of uit je eigen tuin! En dan is dit snel klaar broccolisoep recept een uitkomst.
Weliswaar kook je de broccoli, maar je eet het kookwater mee op.
Nog gezonder is om de broccoli rauw te pureren met de soep en daarna even te verwarmen. Maar dit maakt de smaak wel anders, scherper
Een snelle en gezonde lunch met een geroosterd volkoren broodje, of een best sjiek voorgerecht in een klein schaaltje met een paar geroosterde amandelsnippers.

Eigenlijk een broccolikaassoep, maar dan zonder de kaas. De gistvlokken en cashewnoten zorgen voor de kaassmaak.

Broccoli - cashewsoep, zo lekker!

Deze puur plantaardige (veganistische) broccolisoep is snel klaar, en de cashewnoot-gistvlokken'room' geeft hem een heerlijke romige kaassmaak. Zet de cashewnoten eventueel een half uurtje van te voren in de week in kokend water of 4 uur van te voren in koud water, dat maakt ze makkelijker te pureren.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Soepen
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gr cashewnoten geweekt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 750 ml groentenbouillon
  • 2 aardappels gemiddeld formaat
  • 500 gram broccoli
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels gistvlokken
  • zeezout en versgemalen peper
  • kneepje vers citroensap
  • evt handje geroosterde amandelschaafsel

Instructies
 

  • Snipper de ui en de knoflook, snijd de aardappelen in kleine blokjes en de broccoli in roosjes.
  • Bak in een soeppan de ui in een beetje bouillon tot hij zacht is. Regelmatig roeren en zo nu en dan een eetlepel bouillon toevoegen. Als de ui zacht is de knoflook toevoegen en nog een minuutje meebakken. Je kunt het natuurlijk ook bakken in een eetlepel (kokos)olie.
  • Doe de aardappelen en de tijm erbij, roer goed doorelkaar en voeg dan 500 ml van de bouillon toe. Breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 15 minuten koken.
  • Doe ondertussen de (uitgelekte) cashewnoten in een blender met de gistvlokken en de rest van de hete (!) bouillon. Blend tot een gladde puree, schep een paar lepels uit de blender voor de garnering.
  • Voeg als de aardappelen gaar zijn de broccoli toe aan de soep, breng op smaak met peper en zout en kook nog 4 a 5 minuten. Pureer de soep in de blender met de cashewroom maar maak het niet te glad, het is lekker als de soep nog een beetje 'bite' heeft. Roer er een kneepje citroensap doorheen.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de achtergehouden cashewroom en eventueel wat geroosterde amandelsnippers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept