De lente is een perfecte tijd om je lijf een grote schoonmaakbeurt te geven. Ook van binnen. De lente staat voor een nieuw begin, de in de winter afgestorven natuur komt weer tot leven. Dit nieuwe begin kan je voor je lichaam creeëren met een detox. Alle opgeslagen afvalstoffen van de winter er uit, allemaal goed spul waar je lijf iets aan heeft erin. Klaar voor een nieuw begin. Het is alsof je op het resetknopje drukt.


Als je nog nooit gedetoxt hebt klinkt het misschien wat intimiderend, een detox. Je denkt dan al snel aan alleen maar sapjes drinken, vasten en honger lijden. Een periode waarin je niets mag.
Hoewel ik dit soort detoxen zeker niet afkeur, het is een geweldige manier om afvalstoffen af te voeren, vind ik dat het voor de meeste mensen beter is om een iets minder streng programma te kiezen. Het is namelijk zo dat, als je het niet regelmatig doet, en je gaat plotseling vasten, je lichaam van nature in een ‘hongersnood’ stand komt. Dit is heel logisch, als je kijkt naar automatische reacties van je lichaam is het sinds de oertijd nauwelijks geëvolueerd. Dus als het plotseling veel minder voedsel binnen krijgt dan reageert het daarop door je metabolisme te vertragen. Zodat je langer met het voedsel dat je wel binnen krijgt. Er wordt zoveel mogelijk opgeslagen en zo min mogelijk verbrandt. Want wie weet hoe lang die voedselschaarste gaat duren. Je zult dus na de detox heel makkelijk weer aankomen. Zonde!
Daarbij is een sapkuur lastig vol te houden, zeker als je het thuis doet.

Wat is een detox?

Je lichaam detoxt constant, het is een natuurlijk proces waarin je lever een grote rol speelt.
We krijgen dagelijks afvalstoffen binnen, al leef je nog zo gezond. Niet alleen via je wat je eet en drinkt, maar ook via de lucht die je inademt, de spullen die je op je huid smeert, schoonmaakmiddelen en misschien bestrijdingsmiddelen die je gebruikt. Het natuurlijke detoxproces is niet op deze hoeveelheid giftige stoffen berekent.
En doordat er voor dit proces allerlei vitaminen en mineralen en andere voedingsstoffen nodig zijn, is er ook vaak een tekort aan de juiste stofjes om het detoxproces uit te voeren.

Er zijn meer giftige stoffen aanwezig dan je lichaam kan verwerken en dus wordt het overschot opgeslagen.

Door nu gedurende 5 dagen zo weinig mogelijk giftige stoffen binnen te krijgen, en zoveel mogelijk voeding te eten die de stoffen bevat die je lichaam ondersteunen om het detox proces uit te voeren. geef je je lichaam een boost waarbij er veel opgeslagen afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.
In het begin kan dit best zwaar zijn, je mist nog de dingen die je normaal eet en die je nu niet meer ‘mag’ (of liever, die je niet meer wilt eten!), en omdat er veel afvalstoffen vrij komen in je bloed kan het zijn dat je je de eerste dagen niet zo geweldig voelt. Dit gaat echter snel voorbij, en aan het eind van de week zal je merken dat je je geweldig voelt vergeleken met een week geleden.

Waarom 5 dagen?

Eigenlijk kan je deze manier van eten voor eeuwig volhouden. Tijdens de detox krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Maar het is in ons dagelijks leven gewoon lastig om het altijd zo te doen.
5 Dagen zijn te overzien. Zeker als je een druk leven hebt. Want het kost altijd tijd als je gewoontes gaat veranderen. Maandag tot en met vrijdag, in het weekend kan je, als je dat wilt, je oude gewoontes weer oppakken.

En zoals gezegd kan je in 5 dagen heel wat bereiken. Daarbij houden de meeste mensen na de detox vast aan 1 of 2 nieuwe, gezondere, gewoontes die makkelijk in hun leven passen.

En als je dan een paar maanden later weer een detox doet, dan merk je dat het al makkelijker gaat omdat je al weet hoe het werkt, en een paar dingen doe je al dagelijks. Dan kan je weer een nieuwe stap zetten. En uiteindelijk je eigen balans vinden.

Ik eet in mijn dagelijks leven voor een groot deel de recepten zoals ik ze in de detox beschrijf. Veel groenten en fruit, magere plantaardige proteïnen (eiwitten), volkoren granen en weinig (maar genoeg!) vet. Ik eet veel dagen suikervrij maar soms bak ik iets waar wel suiker en boter in zit en buiten de deur let ik hier ook niet zo op. Ik drink graag een wijntje of een biertje, en mijn kopje koffie ‘s morgens zou ik niet willen missen. En ik eet graag brood, vaak zuurdesem en volkoren, maar knapperig wit brood of krentenbrood vind ik ook heerlijk. Ik zal niet snel 100% volgens de richtlijnen van de detox gaan leven. Maar ik heb wel een balans gevonden waarbij ik me heel goed voel.
Dat merk ik goed als ik een paar dagen weg ben en niet kan eten zoals ik gewend ben. Ik voel me dan al snel opgeblazen, niet lekker in mijn vel. Ik ben dan echt blij dat ik thuis weer gewoon kan eten, en ik voel me dan ook al heel snel weer heerlijk.


Nu denk je misschien, maar dat klinkt helemaal niet leuk, ik voel me nu gewoon prima als ik een paar dagen minder gezond eet. Dat wil ik zo houden, het is toch niet goed als je je dan niet fijn meer voelt. Maar in principe voel ik me hetzelfde als dat jij je voelt, alleen is het voor mij een verschil met hoe ik me normaal voel. En dat geeft mijn lichaam aan, die wil terug naar de betere staat.
Ik heb dit zelf zo ervaren, en nu verschillende keren gehoord van deelnemers aan dit programma.

Ben je nieuwsgierig om eens te ervaren wat het voor jou kan doen? Op deze pagina vind je meer informatie en een link om je in te schrijven:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *