Ontbijt is een speciale maaltijd. Iedereen (nou ja, bijna iedereen) eet iets voor lunch en diner, maar niet iedereen heeft zin om te ontbijten. Sommige mensen worden bijna misselijk bij het idee, anderen worden blij van een bord met gebakken aardappelen, roereieren en geroosterd brood als ze net wakker zijn. Ook de wetenschap is het niet eens over het belang van ontbijt.
De één beweert dat het belangrijk is om te ontbijten, omdat het je spijsvertering aan de gang zet en voedingsstoffen levert voor de rest van de dag.
Een ander onderzoek wijst weer uit dat je ontbijt best over kan slaan, en pas om een uur of 11 je eerste voedsel hoeft te nemen. Het moet dan wel iets gezonds zijn natuurlijk, en geen snelle zoete hap uit de snoepautomaat omdat je niets anders bij de hand hebt.
Het is zelfs een nieuwe trend om na het opstaan een paar uur niets te eten dan een glas lauw water met citroensap. Intermittent fasting wordt dit wel genoemd. Je stopt al met eten een paar uur voor je naar bed gaat en zo geef je je spijsvertering de rust om alle processen in rust uit te voeren zonder dat er nieuw voedsel aangevoerd wordt om te verteren.
Ook onderzoeken die uitgaan van een natuurlijk eetpatroon hangen het aan om niet direct te ontbijten als je uit bed komt. In de oertijd moest de mens er immers ook eerst op uit om bessen te plukken, eieren te zoeken, plantjes te plukken voordat ze wat te eten hadden die dag.
Logisch bekeken zie ik wel iets in de tweede visie. Niet direct eten als je uit bed komt.
Maar aan de andere kant, ik vind ontbijten heerlijk. Dus ik ontbijt wel. Ik ga er dan maar van uit dat je lijf zelf wel aangeeft wat het nodig heeft, of wat het kan hebben. Dus als je ’s morgens helemaal geen honger hebt, ontbijt dan niet, maar zorg wel dat je iets bij de hand hebt voor als je trek krijgt.
Een lekkere gezonde muffin, een potje met overnight oats en fruit of een groene smoothie die je al eerder hebt gemaakt. Een bruine (spelt)boterham met pindakaas en banaan is ook een prima ontbijt of, als je daar meer van bent, gestoomde groenten met een graan en een sausje. Maar in ieder geval iets dat je bij de hand hebt om te voorkomen dat je naar iets zonder voedingswaarde en met veel suiker en vet grijpt als het flauwe gevoel plotseling toeslaat. Want dat is de valkuil van niet ontbijten. Dat je je halverwege de ochtend plotseling heel flauw gaat voelen en dan iets eet dat wel vult maar niet voedt.
Ik ben niet van het zware hartige ontbijt, maar heb wel graag iets met een bite. Al vind ik een groene smoothie heerlijk en vult het absoluut genoeg, het geeft me geen bevredigend gevoel als ik alleen iets te drinken heb voor ik aan min dag begin.
Wat ik wel heel lekker vind is een smoothiebowl. Eigenlijk een dikke smoothie die je in een kom doet met toppings erop als fruit, noten, muesli of cruesli, of andere dingen die je lekker vindt.
Een smoothiebowl wordt meestal gemaakt met bevroren banaan, daar wordt het vanzelf heel dik van. Maar als je niet houdt van het koude, dan kan je ook gewoon minder vocht toevoegen of de avond van te voren al wat boekweitvlokken en chiazaad in de week zetten in plantaardige melk. Dit wordt dan dik genoeg om als basis te dien voor een smoothiebowl.
Oh ja, en als je niet van groen houdt, probeer dan eens deze prachtige rode kom!
Voor ik zuivel liet staan at ik eigenlijk altijd yoghurt met muesli en fruit. Nu zijn het vaak overnight oats of als het koud is een dikke warme havermoutpap. Maar deze smoothiebowl is ook een prima vervanger van de yoghurt. Heerlijk met (zelfgemaakte) muesli of cruesli en fruit.
De groene smoothiebowl met banaan en mango
Ingrediënten
Smoothiebowl
- 1 grote (in plakjes gesneden en bevroren) bananen
- 1/2 mango in stukjes
- 3 handenvol spinazie of boerenkool
- 2 theelepels chiazaad
- klein stukje verse gember geraspt
- 100 ml plantaardige melk
Toppings
- stukjes mango, ananas, bessen
- muesli of cruesli
- geraspte kokos
- hennepzaad, lijnzaad
- rauwe noten, pompoenpitten, zonnebloempitten
Optioneel
- 2 eetlepels boekweitvlokken
- 2 eetlepels lijnzaad
Instructies
- De avond van ter voren (optioneel): Meng de boekweitvlokken en de lijnzaad met de melk en zet het in de week in de koelkast. Als je van koud en dik houdt, snijdt dan de banaan in plakjes en doe ze in een doosje in de vriezer.
- Doe alle ingredienten, inclusief de geweekte vlokken, voor de smoothie in de blender, het groen bovenop het fruit. Blend tot dikke shake, voeg nog wat melk toe als het te dik wordt. Verdeel over 2 kommen en doe er de toppings op die je lekker vindt.