Parmezaanse kaas is echt zo’n topper die veel simpele gerechten een beetje luxe geeft. Zeker met zelfgeraspte of geschaafde parmezan heb je de sensatie van een stukje zout dat smelt op je tong tijdens het eten. Wat geraspte parmezan over een simpel pastagerecht maakt het direct lekker. Zit er niet zoveel smaak aan? Ach, dan strooien we er toch wat extra parmezan over.
Helaas, geen parmezaanse kaas dus meer als je zuivel uit je eetpatroon schrapt. Maar gelukkig hebben knappe chefkok-koppen hier over nagedacht en geprobeerd de sensatie van parmezaanse kaas te vervangen door iets plantaardig. Noten, gistvlokken en zout, even gemalen in de foodprocessor, doet de truc.
Nee, het smaakt niet naar parmezaanse kaas. En het smelt ook niet. Maar als je het gebruikt als vervanging van waar je vroeger parmezan gebruikte, zal je merken dat het een vergelijkbaar smaakgevoel geeft.
En de smaak is dan wel anders, het is gewoon ook heel lekker.
Je komt op het internet en in veganistische kookboeken diverse recepten tegen van vegan(istische)-parmezan. Het concept, noten, gistvlokken en zout, is hetzelfde, maar er wordt gevarieerd met de soort noten en soms worden er nog kruiden als knoflookpoeder aan toegevoegd.
Ik vind het onderstaande recept erg lekker, maar experimenteer gerust.
Het was trouwens deze vega-parmezan die me het idee en gelijk ook de naam voor de site gaf. Ik had een potje gemaakt en hing daar een labeltje aan: Nuts&Nutrition. In het engels zijn gistvlokken ‘nutritional yeast’, vandaar. En toen ik het zag staan had ik plotseling een AHA! moment. Dat zou een leuke naam zijn voor een website! En waarom niet mijn website?Uiteindelijk is het dus Nuts4Nutrition geworden. En heeft het even geduurd voordat de website er was. Maar van uitstel hoeft echt niet altijd afstel te komen š
De lekkerste zelfgemaakte vega-parmezan: nuts & nutrition
Ingrediƫnten
- 25 gram sesamzaad
- 75 gram cashewnoten
- 8 gram gistvlokken
- 1 tl zeezout
Instructies
- Strooi het sesamzaad in een hete koekenpan en wacht tot het begint te poppen. Gooi het een paar keer om in de pan en zet hem dan uit. Laat het even afkoelen. Doe dan alle ingredienten in een foodprocessor en puls tot alles de grote van zandkorrels is. Je kan de foodprocessor ook laten draaien maar houdt het goed in de gaten, als je het te lang maalt krijg je een pasta. Doe het mengsel in een potje, lege jampotjes oid werken erg goed. Bewaar het in de koelkast, het blijft dan weken goed.