Soms koop je tomaten die er mooi rood uitzien en dan blijkt thuis dat ze veel te hard zijn om lekker te zijn en dat er bijna geen smaak aanzit. Laten liggen heeft meestal geen zin, tomaten rijpen niet erg meer na de pluk. Ze worden dan vaak alleen maar meelderig.

Gooi ze echter niet weg, maar probeer het eens op deze manier. Door je tomaten te drogen in de oven concentreert het beetje smaak dat er in zit zich, en door de kruiden en het zout krijg je uiteindelijk een lekker halfgedroogd tomaatje om over je salade te doen.

Of op een broodje met humus of avocado. Of roerbak wat groenten met italiaanse kruiden en doe dan deze tomaatjes erdoor en wat olijven en eet het met een lekkere pasta of courgettepasta.

In het originele recept staat dat je ze kan bewaren onder een laagje olijfolie, maar dat lukt mij niet, de olie wordt heel dik en gaat dan op de tomaat zitten. Dus ik eet ze gewoon maar snel op, je kunt ze zeker een dag of 5 in de koelkast bewaren.

Met roma-tomaten gaat het het beste, maar in principe kan je elke soort tomaat gebruiken. Tomaten met meer vocht erin moeten misschien wat langer in de oven en dan het laatste stuk op een lagere temperatuur. Hou het een beetje in de gaten.

Half gedroogde tomaatjes

Halfgedroogde tomaten met italiaanse kruiden

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Keuken Italian
Porties 32 stukjes

Ingrediënten
  

  • 8 Roma-tomaten Italiaanse tomaten of pruimtomaten
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl oregano, gedroogd
  • 1 tl tijm, gedroogd of verse naaldjes
  • balsemico-azijn met een sproeidopje
  • zeezout en versgemalen peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de tomaten in de lengte in vieren en leg ze met de schil naar beneden op een bakblik. Bestrooi ze met de kruiden, zout en peper, sprenkel de olijfolie erover en besproei ze met een beetje balsemico-azijn. Zet ze in de voorverwarmde oven voor een half uur. Check of ze een beetje ingedroogd zijn, zo niet, laat ze dan nog wat langer in de oven. Dit is erg afhankelijk van het vochtgehalte. Maar laat ze niet zwart worden! Ze moeten nog wat vochtig blijven, niet zoals een gedroogde tomaat, maar tussen een verse tomaat en een gedroogde tomaat in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept