Het leven gaat zo snel en als je ouder wordt lijkt het alleen maar sneller te gaan. Vaak weet je lang van te voren al wat je allemaal gaat doen, werk, familie, sport, sociale afspraken, hobbies, de dagen zitten overvol.
En als je hier eens bij stil staat overvalt je een gevoel van onmacht en van ontevredenheid. Want het lijkt wel of je zelf geen sturing kunt geven aan je leven, alles wordt voor je beslist. Ook de beslissingen die je zelf maakt worden ingegeven door omgevingsfactoren, wat moet en wat hoort.
En dan sta je er verder maar niet bij stil, want geen tijd, je moet door. Maar het is zo nodig om zo nu en dan eens tijd te nemen om te beschouwen wat echt belangrijk is.

Als jij in deze tijd hoort bij de mensen die thuis zitten en plotseling over genoeg vrije tijd beschikken, neem dan even de tijd de voor jezelf. Want wat wil jij eigenlijk al een poosje veranderen in je leven?

Neem even lekker de tijd voor jezelf met pen en papier en schrijf alles op wat in je opkomt. Later kan je hier wat gerichte ‘akties’ of aandachtspunten uit halen.

Denk na over alle gebieden van je leven. Schrijf eerst je hoofd leeg en ga later pas op zoek op het internet.

  1. Je eetgewoontes. Wil je afvallen, gezonder eten, minder snoepen, bewuster eten? Je hebt nu tijd om na te denken hoe je dat in je leven kunt passen en misschien de eerste stappen zetten.
  2. Je hobbies. Wat heb je altijd al willen doen maar heb je nooit de tijd voor genomen om op te pakken. Of heb je misschien hobbies die je doet omdat je het met anderen samen doet maar die je eigenlijk niet zo leuk vind. Kan je hier iets in veranderen zonder iemand (inclusief jezelf!) teleur te stellen?  
  3. Je overige vrije tijdsbesteding. Social Media, tv, het slokt veel vrije tijd op en geeft soms weinig zinvolle invulling. Er zijn vast dingen die je graag wilt doen maar waar je nooit tijd voor hebt. Terwijl je soms zomaar een half uur over instagram of facebook scrollt. Schrijf eens op wat je graag zou willen doen in je vrije tijd. En wat je nu meestal doet.
    Houdt eens bij hoeveel tijd je echt besteed op Social Media of kijkt naar TV die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. En hoe je deze tijd anders zou kunnen invullen.  
  4. Je werk. Hoe tevreden ben je met je werk? Het werk zelf, je collega’s, je salaris, de waardering die je krijgt, je werkomgeving. Neem alles eens in ogenschouw. En kijk wat je kunt veranderen. Misschien ben je niet toe aan een nieuwe baan, of is dat nu echt niet mogelijk, maar kan je wel de andere aspecten veranderen. Al is het maar een mooie plant op je buro of een paar kleine dingen die je altijd bij je hebt om van elke flexwerkplek je eigen plek te maken.
  5. Je sport of beweging. Hoe tevreden ben je op dit vlak? Als je een teamsporter bent is dit een slechte tijd. Maar denk eens na over andere manieren van bewegen die je leuk vindt. Dansen, wandelen, rennen, sprintjes trekken en ravotten met de kinderen of de honden. Er is op dit moment enorm veel te vinden, gratis online. Mooi om eens wat sporten uit te proberen. Het hoeft niet altijd superactief te zijn. Ook van Chi Qong of yoga kan je fitter worden en afvallen. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt.
  6. Je familie, je vrienden en je sociale leven. Sociale contacten zijn nu bijna alleen nog maar op afstand en dat is niet altijd leuk. Je bent nu echt aan jezelf en je gezin overgeleverd voor je sociale leven. Een mooie tijd om te ontdekken wie of wat je echt mist. In het snelle overvolle leven van tegenwoordig zijn er contacten die zo gewoon zijn dat je de waarde ervan niet meer ziet. Tot ze plotseling wegvallen, zoals nu. Terwijl er aan de andere kant misschien mensen zijn waar je veel tijd mee besteed, maar waar je nu helemaal niet aan denkt. Het kan zelfs zijn dat je merkt dat het een opluchting is om daar even niet mee geconfontreerd te worden.
    Laat degenen die je mist weten dat je ze waardeert. En probeer een manier te bedenken om je leven post corona zo in te richten dat je de mensen waar je tot nu toe te weinig aandacht aan besteedde meer plaats te geven in je leven, en de contacten die je niet zo veel toevoegen wat te beperken.
  7. Self-care. Een massage, een dagje naar een sauna-complex, een vakantie naar een luxe resort, het aanschaffen van luxe producten.  Dit is wat als self care wordt gepromoot in de media. Omdat je het waard bent.
    De bevrediging duurt helaas maar kort en het effect is voorbij voor je het weet. Echte selfcare betekent je dagelijks leven zo inrichten dat je altijd rekening houdt met je zelf.
    Eigenlijk vallen alle bovenstaande punten onder ‘self care’. Denk eens na wat je zelf echt leuk vindt. Wat je belangrijk vindt in het leven. Wat maakt je blij en wat maakt je aan het huilen? Hoeveel plezier heb je in je leven en met wie heb je dat?
    Zorg je goed voor je lichaam, voor je hersenen, voor je emotionele kant?
    Aan jezelf denken is niet egoïstisch, als je lekker in je vel zit kan je namelijk veel beter voor anderen zorgen dan als je moe bent en eigenlijk met tegenzin voor een ander bezig bent.
    En natuurlijk, massages, sauna, vakantie, iets moois kopen voor je zelf, is allemaal onderdeel van het goed voor jezelf zorgen. Maar kijk ook eens verder dan de korte termijn oplossingen.
  8. Spiritualiteit. Als je religieus bent is spiritualiteit een onderdeel van je leven maar ook zonder religie is het belangrijk zo nu en dan eens je aandacht naar binnen te richten in plaats van naar de buitenwereld. Dit kan via yoga of meditatie, of het bijhouden van een dankbaarheidsjournaal. Maar ook het lezen van verdiepende boeken, filosofie of wandelingen door de natuur, echt van alles als het je maar de mogelijkheid geeft om je gedachten te richten op je innerlijke wereld en niet op de buitenwereld en anderen.
  9. Je huis en tuin. Tijd om te klussen. De bouwmarkten en de tuincentra doen goede zaken in deze crisistijd. Maar als alles mooi is gemaakt is het ook zaak om het mooi te houden, zodat je ook straks, als alles weer normaal is, thuis kan komen in een huis waar je je helemaal thuisvoelt. Waar je niet wordt geconfronteerd met allerlei klusjes die gedaan moeten worden als je net een lange werkdag achter de rug hebt. Of spullen die overal rondslingeren.
    Maak (met je huisgenoten) een schema en stel ‘regels’ op waar iedereen (of alleen jijzelf als je alleen woont) zich in kan vinden en aan kan houden. Omtrent opruimen, schoonhouden, onderhoud, verzorging van planten en dieren. Het hoeft echt geen militair schema te worden, maar het is fijn als iedereen zijn aandeel doet en weet wat dat is.
    Je kunt bijvoorbeeld afspreken om op een avond (of ochtend) waarop iedereen thuis is even 15 minuten familievergadering te houden om de weekplanning op te stellen, waarin iedereen zijn afspraken staan en dan de klusjes te verdelen. Bespreek dan gelijk het weekmenu zodat de juiste boodschappen gedaan kunnen worden en niemand daar de rest van de week nog over na hoeft te denken.
  10. Creativiteit. Hoe uit je je creatief’ Voor sommigen is dit heel duidelijk, die vinden het heerlijk om te knutselen, tekenen, schilderen, bezig te zijn met hout of karton, het huis te schilderen of te versieren, creativiteit is een belangrijk onderdeel van hun leven.
    Maar als je zoals ik deze kant nooit ontwikkeld hebt, en dan ook nog geleerd hebt dat alles wat je doet wel nut moet hebben, dan staat creativiteit vaak op een laag pitje. Toch is het belangrijk voor je gemoedsrust om zo nu en dan eens iets te creeëren, en jezelf toestaan daar blij van te worden.
    Want iedereen heeft wel een creatieve kant. Bij mij is dat schrijven. Ik ben gek op schriftjes en schrijfmaterialen en vind het heerlijk om mjin hoofd leeg te schrijven. Ik werk veel uit op de computer tegenwoordig maar het liefst schrijf ik toch met een pen op papier. Koken is ook iets waarbij ik me helemaal uit kan leven. Het bedenken wat ik ga koken, een planning maken als het voor een grotere groep is en dan het koken zelf.  Ook dit is creativiteit.

En als je denkt, ik heb dit al zo vaak geprobeerd, het lukt me toch niet om blijvend te veranderen, denk er dan eens aan om je te laten coachen. Want daar is een coach voor, om samen met jou te bekijken wat je wilt veranderen en wat de valkuilen in je leven zijn waardoor dit steeds niet lukt. En vervolgens samen een methode te bedenken waarbij dat je wel lukt, op een manier die in jouw leven past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *