In 6 stappen naar een gezonde keuken voorraad

Als je besluit om gezonder te gaan eten, maar je hebt nog allerlei niet zo gezonde spullen in voorraad, is het erg lastig om je aan je besluit te houden.

Misschien besluit je om ze gewoon te negeren voortaan, zo zonde om weg te gooien.
Of je denkt, laat ik eerst al die lekkere dingen opmaken, dan is het daarna makkelijker om ze niet meer te nemen, want dan zijn ze er niet meer.

Het jammere is dat tegen de tijd dat alles op is het normale leven weer op volle toeren draait, en je de impuls van een nieuwe start al gemist hebt. En dan doe je het vaak niet meer.
En zolang die spullen die je altijd gebruikt hebt in je kast blijven staan, zal je ze op een gegeven moment vanzelf weer gaan gebruiken.
Weg ermee dus! Het is tijd voor een keuken detox!

Ofwel, alle ongezonde spullen eruit, gezonde spullen erin. Zodat je niet meer naar die ongezonde spullen grijpt, zolang je ze niet opnieuw koopt. Je kunt het gelijk combineren met een keuken schoonmaak en het overzichtelijker opbergen van al je voorraad.

Heb je hier wel eens vaker aan gedacht maar zie je er tegen op? Het hoeft niet zo moeilijk te zijn, en als je klaar bent zal je gelijk zin hebben om voortaan alleen nog maar gezond te koken. En weet je weer precies wat je in voorraad hebt. En waar je het kunt vinden.

Trek er een uur tot een paar uur voor uit, dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je voorraad, en volg het stappenplan hieronder. Begin liefst ‘s ochtends, zodat je ‘s middags boodschappen kunt doen om je voorraad weer aan te vullen met goede spullen.

Stap 1

Maak ruimte op je aanrecht en de eettafel en alle oppervlakken die je hebt om al je keukenspullen uit te stallen. Doe het in twee fases. Eén voor de koelkast en één voor de keukenkastjes. Ik ga hier even uit van de keukenkastjes, maar voor de koelkast volg je hetzelfde protocol.

Haal alle spullen uit je kastjes en stellingen en stal ze uit. Terwijl je dit doet kan je al kijken of er dingen over datum zijn, die kan je direct weggooien.

Stap 2

Maak alle kastjes en planken schoon met een warm sopje.

Stap 3

Ga door je voorraad heen. Zijn er dingen tussen waarvan je weet dat ze gewoon ongezond zijn? Snoep en koek, zwaar bewerkt spul, snacks? Zet ze apart om weg te geven (en doe dit vandaag nog!) of gooi ze ook weg.

Stap 4

Orden alles.

Zet de verse spullen bij elkaar, groente en fruit dat je niet in de koelkast bewaart. Dit kan je direct weer opbergen waar het hoort.

Zet alle blikken bij elkaar. Alle pakken en zakken. Flessen en potten. Alles van hetzelfde soort.

Stap 5

Voor je al die spullen weer terug gaat zetten, kijk wat er in zit. Soms is het duidelijk. Een blik tomaten bevat alleen tomaten. Een blik bonen alleen bonen. Een pak bloem alleen bloem.
Maar soms zijn verpakte producten meer bewerkt, en dan moet je gaan lezen wat er voor ingredienten in zitten. En beslissen of je dat wilt eten of niet.

Bevat het veel ingredienten met namen die je niet uit kunt spreken? Kleur, geur, smaakstoffen en conserveringsmiddelen? Veel suiker (ook natuurlijke suiker) ? Veel vet? Is het gefrituurd? Die spullen, daar wil je van af.

Wit meel producten maar ook witte rijst bevatten zo goed als geen voedingsstoffen en zijn belastend voor je lichaam. Natuurlijk kan je ze in voorraad houden, maar houdt in gedachten dat ze alleen vullend zijn en niet voedend. Integendeel.

Stap 6

Zet alles dat ‘puur’ is en uit het hele voedingsmiddel bestaat, en niet of minimaal bewerkt is terug in je kast. Van de rest ga je beslissen of je het wilt bewaren of niet. Is het zo lekker dat het het waard is dat het niet gezond voor je is? Kan je zorgen dat je het alleen als een soort traktatie eet, of maar een enkele keer gebruikt in een gerecht? Of weet je dat als het er staat je het dan ook veel zult pakken?

Is suiker een valkuil voor je maar wil je het wel in huis hebben voor in de koffie als er visite komt bijvoorbeeld. Koop dan suikerzakjes en gooi het kilopak suiker weg.

Vertrouw niet op de kreten op de verpakking. Er wordt van alles opgezet om de indruk te geven dat iets gezond is maar dat is het niet. Toegevoegde vitaminen en mineralen aan ontbijtgranen vol met suiker. Light producten die zwaar bewerkt zijn en door je lichaamn niet meer als voedsel worden herkend.
Glutenvrij, vegan en plantaardig, biologisch, het hoeft allemaal niet te betekenen dat iets gezond is. Biologische, glutenvrije, vegan koekjes met veel zetmeel, plantaardig gehard vet en suiker zijn nog steeds hardstikke ongezond!

Voor veel mensen geldt dat ze niet alleen zijn en rekening moeten houden met de rest van het huishouden. Het liefst wil je dat zij ook gezond eten natuurlijk, maar je kunt ze niet altijd overtuigen. Zet dit soort dingen dan in een kastje waar jij weinig tot niet komt, en hang hier eventueel een reminder voor jezelf op: AFBLIJVEN!

Hier een overzicht van wat je in je kastjes kunt hebben als je voor gezond gaat. Andere dingen gebruik je met mate. Of niet.

  • Melen: als je niet gevoelig voor gluten bent kan je tarwemeel en bloem in voorraad houden. Maar concentreer je op volkoren melen, speltmeel, havermeel, boekweitmeel en dergelijke. Zelfrijzend bakmeel kan je zelf maken door bloem en bakpoeder samen te voegen. Deze hoef je dus niet speciaal in voorraad te hebben.
  • Pasta: volkorenpasta en/of pasta die niet gemaakt is van tarwe maar bijvoorbeeld van linzen of kikkererwten.
  • Rijst: bio zilvervliesrijst en volkoren basmati rijst
  • Olie: kokosolie, olijfolie, sesamolie. Geen andere vloeibare plantaardige olie zoals zonnebloemolie.
  • Smaakmakers: appelciderazijn, tahin, gistvlokken, kruiden en specerijen, sojasaus, een pittige saus als tabasco of shiraza, ketchup (bio en zo natuurlijk mogelijk), bouillonblokjes (zonder MSG, monosodiumglutamaat of E621), zeewier, gedroogde tomaten
  • Alle soorten rauwe noten en zaden en gedroogd fruit
  • Volkoren granen
    Havervlokken, havermout Brood liefst zuurdesem en van verschillende volkoren granen
    Zadencrackers
  • Peulvruchten gedroogd of in blik : Kikkererwten, kidneybonen, zwarte bonen, zwartoogbonen, witte bonen, allerlei soorten linzen
  • Blikken tomaten, artisjokken, maïs, kokosmelk
  • Notenpasta
  • Appelmoes, ongezoet
  • Ongezoete plantaardige melk en room
  • Superfoods als spirulina, chlorella, maca, hennepzaad, lijnzaad voor in smoothies
  • Een ongezoete (vegan) proteïnepoeder voor sporters

Wat heb jij in je kastjes of in je koelkast staan waarvan je weet dat je het er eigenlijk uit moet gooien?

Zie je enorm op tegen het opschonen van je keukenvoorraad en weet je echt niet wat nu wel en niet voor gezond door kan gaan? Ik kan je hierbij helpen. Maak een afspraak voor een gratis gesprek van 15 minuten waarin we kunnen bepalen wat je zelf kunt doen en of we eventueel samen kunnen werken om te zorgen dat jouw keukenvoorraad het stempel ‘gezond’ kan krijgen. Mail me op joke@nuts4nutrition.com .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *