Meal prepping is een term die je tegenwoordig overal tegenkomt. Zoek er maar eens op op het internet. Meal prepping Sundays, Meal Prepping 101, Meal prepping voor beginners.  Ook op nederlandse sites wordt het meal prepping genoemd. Klinkt natuurlijk veel leuker en vlotter als maaltijd voorbereiding. En korter. Daarom zal ik het ook meal prepping noemen, dan weet iedereen waar ik het over heb.

Waarom is meal prepping zo belangrijk?

Als je gewoontes die je al jaren hebt wilt veranderen is planning en voorbereiding essentieel. Als je dit niet doet is het gevaar dat je weer in je oude gewoontes vervalt namelijk heel groot. Je moet je nieuwe gewoontes plannen en ervoor gaan, oftewel je aan je plan houden. Als je dit een poosje vol houdt zal de nieuwe gewoonte uiteindelijk de oude vervangen.
Hoe lang dit duurt is afhankelijk van jou als persoon, van je omgeving, van hoe gehecht je bent aan de oude gewoonte, en hoe makkelijk de nieuwe gewoonte in je levensstijl past.

Dit geldt zeker voor gewoontes die met je gezondheid te maken hebben. En in deze blog gaat het over je voeding, je eetgewoontes.
Je voornemen om gezonder te gaan eten kan even niet zo belangrijk meer lijken als je thuis komt uit je werk na een vermoeiende of vervelende dag en geen zin hebt om te koken. Als je laat bent en je niet de juiste boodschappen in huis hebt. Als je na je werkdag op het station al die lekkere snelle snacks ziet. Als je je verslaapt en geen tijd hebt om te ontbijten en weet dat je straks toch langs dat lekkere bakkertje komt.

Er komt altijd van alles tussen, soms haal je wel de juiste ingredienten in huis voor een recept dat je van internet hebt gehaald, maar blijk je niet de tijd te hebben om het te maken. En weet je niet zo snel een ander gerecht waar je de ingredienten in kunt verwerken en voor je het weet zijn ze niet goed meer.

Wat is meal prepping eigenlijk?

Meal prepping komt er op neer dat je op een tijdstip dat je goed uitkomt een aantal basisingredriënten vast voorbereidt zodat je op dagen dat je geen tijd hebt snel een gezonde en lekkere maaltijd in elkaar kunt zetten en altijd wat gezonde tussendoortjes bij de hand hebt. Trek hier gerust 2 tot 3 uur voor uit. Het bespaart je de rest van de week een hoop tijd en je eet gezond!
Je roostert bijvoorbeeld een grote hoeveelheid groenten en aardappelen, kookt een pan rijst of quinoa, maakt een soep, wast en droogt sla en andere bladgroenten, bereid vast tempeh of veggie burgers voor, sausjes en dressings, en bakt een hoeveelheid muffins of andere snacks..

Doe alles in, liefst glazen, potten en vershoudbakjes en in de koelkast of de diepvries.
Door verschillende combinaties te maken kan je met dezelfde basiscomponenten toch elke dag iets anders op tafel zetten.
Sommige dingen kan je goed voorbereiden, andere niet. Zo kan je rijst of quinoa best voor een paar dagen in voorraad koken, pasta kan je het best op de dag zelf koken.
Omdat ik alleen plantaardig eet hoef ik geen rekening te houden met het snelle bederven van dierlijke producten. Maar bewaar deze, ook bereid, het liefst niet langer dan een paar dagen in je koelkast. De vriezer kan uitkomst bieden, maar zorg dan wel dat je het op tijd er uit haalt zodat het rustig kan ontdooie

Sommige maaltijden kan je in hun geheel voor een paar dagen maken, zoals chili bijvoorbeeld en andere stoofpotten en soepen. Deze kan je ook in de vriezer bewaren voor als je weet dat je een snelle maaltijd nodig hebt. Ik ben zelf niet zo’n fan van de magnetron dus als het even kan, haal het dan ‘smorgens alvast uit de vriezer voor ’s avonds.

Maak het jezelf makkelijk

Een andere belangrijke tip om gezond eten in een druk leven in te passen: doe niet te moeilijk. Zorg dat je een aantal recepten hebt die je makkelijk maakt en die je altijd lekker vind. Neem 10-15 favoriete recepten, en deze varieer je elke 2-3 weken. Dan houdt je 2 dagen per week over voor nieuwe of bekende maar wat ingewikkeldere recepten en natuurlijk om eens uit eten te gaan.
Als je dan nog wat varieert met kruiden en sausjes kan je snel een pro-meal prepper worden die elke dag wat lekkers op tafel zet in maximaal een half uur tijd. En ook als je niet zo creatief bent, als het lekker smaakt is het toch helemaal niet erg om 2 keer per week hetzelfde te eten!

Je voorraadkast

Zorg dat je altijd blikken, granen, noten, diepvriesproducten in huis hebt om snel iets lekkers te maken. Zo maken wij vaak een groenten-tomaten saus met soyagehakt met groenten die we in huis hebben, vers, diepvries of in blik (laatste keus 😊 ), een blik tomaten, wat bouillon en italiaanse kruiden, pasta erbij, klaar. Ik heb altijd een pot van mijn eigen noten-‘parmezan’ in huis. Dit soort smaakmakers zijn een uitkomst om iets simpels lekker te maken. In de komende weken zal ik hier wat voorbeelden van geven.

Houdt je hier aan

  1. Bedenk wat je wilt eten de komende week. Kies voor simpele maaltijden die je kunt samenstellen uit een aantal basisingredienten.
  2. Kijk wat je nog in voorraad hebt
  3. Maak een boodschappen lijst
  4. Maak een paar uur vrij om zoveel mogelijk voor te bereiden voor die week. En geef dit prioriteit! Je hebt er de rest van de week plezier van.

Later deze week geef ik je hier een voorbeeld van een meal prepping dag voor een eetweek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *