Als je plantaardig gaat leven dan zal je je voorraadkast en je vriezer waarschijnlijk van een nieuwe vulling moeten voorzien.
Verwijder alle spullen die je nieuwe leefstijl niet meer dienen, geef ze weg of geef ze aan de voedselbank. Je maakt het jezelf echt makkelijker als je etenswaren die je niet meer wilt eten niet meer in huis hebt.
Pakken suiker kan je eventueel laten staan, (!) voor als je zelf kombucha of waterkefir gaat maken. Zet ze zolang even achter in de kast, uit het zicht :-).

Leg eerst een voorraad aan.

Koop rijstemelk, amandelmelk en sojamelk om in voorraad te hebben in plaats van melk. De ongezoete, biologische en zo natuurlijk mogelijke variant.

Houdt je van een beetje room? Zelf vind ik haverroom heel lekker in soepen en zo en ik gebruik kokosroom (het dikke deel van een blik kokosmelk) als vervanging van opgeklopte slagroom.

Koop blikken tomaten, kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen, kidneybonen, linzen en andere soorten die je aanspreken in voorraad. Komen altijd van pas.

Rauwe noten en pitten moet je ook voldoende in huis hebben. Cashewnoten maken heerlijke kaasvervangers, je maakt voedzame sausjes van pompoenpitten, notenboters van alle soorten noten, en notengehaktbrood is niet te versmaden!

(Edel)Gistvlokken gebruik je voor de kaassmaak naast de cashewnoten.

Speltmeel, havermeel, kikkererwtenmeel, boekweitmeel, rijstemeel, heerlijke meelsoorten met weinig gluten tot geen gluten en een stuk lagere GI-waarde als tarwemeel. Maar voor sommige recepten is het, als je geen glutenallergie of intolerantie hebt, wel lekker om een pak bloem en volkorentarwemeel in huis te hebben.

Basmatirijst en zeker de bruine heeft de laagste GI-waarde van de rijstsoorten, en rijst bevat geen gluten.

Verder heb je natuurlijk andere rijstsoorten in voorraad, en volkoren of speltpasta.

Maisgriesmeel (polenta), quinoa, gierst, allemaal een gezonde basis voor een vullende maaltijd.

Gedroogde linzen in alle kleuren ga je ook zeker gebruiken!

Avocado’s zal je veel gebruiken voor sausjes, dressings, op brood en in salades en natuurlijk voor heerlijke toetjes en in de groene smoothie.

Zorg dat je altijd voldoende fruit en groenten in de (koel)kast hebt, maar niet te veel, hoe verser hoe beter en weggooien omdat het te lang ligt is altijd zonde.

Kook vooruit!

Maak gebruik van je vriezer voor snelle voorraad.

Maak zelf een voorraad fantastische burgers van bonen of linzen en rijst of quinoa, wat groenten en kruiden en vries ze in voor dagen dat je minder tijd hebt.

Zorg voor voldoende (zoete) snacks in de voorraad, heerlijke muffins, energierepen, brownies. Voor de lekkere trek tussendoor.

Ook gekookte rijst en dergelijke kan je invriezen zodat je ‘s avonds niet hoeft te wachten tot je langkook bruine rijst gaar is.

Plan!

Door te plannen wat je die week gaat eten, daarop in te kopen en voor te bereiden en voor een pakvoorraadje te zorgen voor de trek tussendoor voorkom je dat je van je nieuwe leefstijl afwijkt.

Je kunt dan ook zorgen dat je de avond van te voren (of een paar dagen van te voren) al dingen voorbereidt, ook al is het maar je granen of noten in de week zetten.

Apparatuur die je nodig hebt:

Een goede blender en een foodprocessor, een kleine en een grote. Als je dat hebt dan kan je de lekkerste sausjes en smoothies en notenpasta´s maken.

Een spiralizer is fijn om groentennoedels te maken, als je dit nog nooit gegeten hebt, zeker eens proberen.

En een mandoline om hele dunne plakjes te snijden, ik gebruik hem het meest voor koolsalades en zelfgemaakte zuurkool