Waar is puur plantaardig eten goed voor

Voor je gezondheid!

Het is niet voor niets dat er ook vanuit overheidsinstanties zo op gehamerd wordt: Eet meer groenten en fruit en minder vlees!

Helaas wordt het veel te voorzichtig gebracht. 200 gram groenten per dag is echt te weinig. Maak er maar gerust 500 gram van, meer mag ook .

Dat de WHO hamburgers , spek, vleeswaren en worstjes qua gezondheidsrisico gelijk stelde aan roken riep heel veel protest op. Onder andere van de machtige vleesindustrie. Het is daarna ook snel weer afgezwakt. Maar de voor de WHO (wereld gezondheids organisatie) was het een hele grote stap om met deze stelling te komen, en die is niet zomaar gezet. Die beslissing berustte op onderzoeken waar ook de plantaardige leefstijl op gebaseerd is. Vlees, en zeker het bewerkte vlees, is niet goed voor je.
Veel welvaartsziekten zijn te wijten aan het eten van teveel dierlijke eiwitten en te weinig plantaardige. Dit in combinatie met al die bewerkte producten, suiker en geraffineerde koolhydraten zoals witmeelproducten, waar weinig tot geen voedingsstoffen in zitten zorgt het ervoor dat je lichaam niet optimaal kan functioneren en hier en daar een steekje laat vallen.

Kijk de docu van Forks over Knives als je hier meer over wilt weten.

Voor je figuur!

Geen suiker, geen geraffineerde koolhydraten, geen slechte vetten en geen dierlijke eiwitten meer, je lichaam vindt dit heerlijk. En bereikt snel een nieuwe balans.
Natuurlijk, als je teveel eet zal je nooit echt dun worden. Maar omdat je zo volledig eet en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zal je minder snel de neiging hebben om veel te eten.

Als je ook maar iets overgewicht hebt zal je het snel merken. Je gaat kilo’s verliezen. Zonder maar een momentje honger te lijden!

Voor de dieren!

Dat spreekt natuurlijk voor zich.

Ik kan hier heel veel over schrijven, want het houdt me al decennia bezig, maar verwijs je liever naar de site van een organisatie als PETA of Wakker Dier. Daar is over het onderwerp van het gebruik van dieren voor onze voeding genoeg informatie te vinden.

Voor onze mooie aarde!

Als je hier meer over wilt weten is het goed om de documentaire Cowspiracy (onder andere te zien op Netflix) te kijken, waar dit uitgebreid wordt toegelicht.

Kort gezegd komt het er op neer dat er zoveel voedsel verbouwd moet worden om de dieren te voeren, als je dat zou gebruiken om de mensen rechtstreeks te eten te geven zou er geen honger op de wereld hoeven te bestaan.
Er is ook ontzettend veel land nodig om al deze dieren te laten grazen.
Voor het verbouwen van het graan voor het vee en voor het land om ze te laten grazen worden onvoorstelbare stukken bossen en regenwouden omgehakt.

Ook is er heel veel water nodig voor de veehouderij. Er zijn rivieren die uitdrogen en land dat verwoestijnd doordat er veel grootschalige veebedrijven zijn in die regio.

En in Nederland een bekend gevolg van de veehouderij: de methaangas-uitstoot, en het mestoverschot.

De aarde is een ongelovelijk ingewikkeld en uitgebalanceerd ecosysteem dat in miljarden jaren is opgebouwd en waar wij mensen ons geweldige leven in kunnen leven. Nu wordt in korte tijd een groot deel van dat ecosysteem gesloopt en de balans verdwijnt. We merken het nog niet direct in het dagelijks leven, maar als je er logisch over nadenkt kan het niet goed gaan. Bossen zijn niet onuitputtelijk, visvoorraden ook niet. Het duurt meerdere generaties voor ze herstellen. Eens houdt het op.