Waarom zou je puur en plantaardig gaan eten?

Eigenlijk weten we allemaal wel dat veel van het voedsel dat overal makkelijk te krijgen is geen voeding voor ons lichaam is, maar alleen vulling van de maag. Maar het wordt ons zo makkelijk gemaakt, overal zijn snelle lekkere en goedkope snacks of bijna kant en klare maaltijden te krijgen, en het leven is al zo druk, dat het wel heel verleidelijk is om er gebruik van te maken. De media speelt hier ook op in en geeft soms misleidende informatie, waardoor je denkt iets gezonds te kopen dat het eigenlijk helemaal niet is.

Als je er even over nadenkt is het allemaal heel logisch. Ons lijf draait door middel van allemaal kleine chemische procesjes, die stuk voor stuk nauwkeurig op elkaar afgesteld zijn en elkaar beïnvloeden. Voor al die procesjes zijn bouwstoffen nodig. Of het nu is het regelen van je spijsvertering, het opnemen van voedingsstoffen door je cellen, het aanmaken van hormonen en het juiste gebruik hiervan, het verwerken en afvoeren van stoffen die niet nodig zijn of zelfs giftig zijn; voor al deze processen zijn bouwstoffen (of liever voedingsstoffen) nodig. En die bouwstoffen krijg je alleen maar binnen via je voeding.
Krijg je te weinig binnen, dan kan je lichaam niet optimaal functioneren. Soms merk je dit niet, je weet niet beter. Totdat je ziek wordt, of tot je je steeds minder fit gaat voelen.

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat puur en plantaardig eten goed voor je is. Voor je lichaam maar ook voor je geest, al die fytonutrienten in planten doen veel meer voor je dan tot nu bekend was.

Plantaardig eten is beter voor je hart en bloedvaten, voor je immuunsysteem, beter voor je darmen en beter voor je celopbouw. Beter voor je huid en beter voor je hersenen. En ook nog eens voor je lijn.

Daarbij is het beter voor het milieu. De vlees- en zuivelindustrie en de visserij is een behoorlijke last voor de planeet. En als laatste, maar voor mij de belangrijkste, het is zoveel beter voor de dieren.

Door alleen plantaardig voedsel te eten, en dit uitgebalanceerd te doen, krijg je alles binnen wat je lijf nodig heeft.

Eiwitten, koolhydraten en vetten (de makro-nutriënten), mineralen en bijna alle vitaminen (alleen B12 niet, zie verderop) en natuurlijk een overvloed aan de o zo belangrijke fytonutrienten.

Plantaardig en puur eten is niet het zelfde als veganistisch eten. Veganistisch hoeft niet gezond te zijn. Puur en plantaardig is dit wel.
Je eet dus geen dierlijke producten (behalve eventueel honing), maar ook geen of nauwelijks geraffineerde producten zoals suiker en wit meel, weinig tot geen bewerkte producten (kant en klare producten, potjes en zakjes en poedertjes), je let op je gluten-inname en je eet het liefst biologisch.

Puur plantaardig eten is geen dieet, maar een onderdeel van je levensstijl. Je hoeft geen calorieën te tellen zoals bij een dieet. En je doet het niet voor even, maar voor altijd.

Daarom moet het vooral leuk zijn en niet te moeilijk voor jezelf. Het leven is om van te genieten, en daar pas deze eetstijl heel goed bij. Je moet er vooral niet te veel over nadenken. Gewoon doen! Denk niet te lang aan alles wat je niet meer mag eten, maar vooral aan al die lekkere dingen die je wel kunt eten.

En zorg dat je genoeg eet, dat je geen honger hebt. Minder gaan eten kan een volgende stap zijn, maar als je pas begint met plantaardig eten is het niet zo belangrijk.

Wat kan je dan nog eten?

‘Dan kan je echt bijna niets meer eten!’ Is de opmerking die je het meeste zal krijgen als je over je nieuwe eetstijl vertelt.

Maar geloof me, je kunt zo lekker blijven eten. Met groenten, vruchten, noten, zaden, granen, kruiden en peulvruchten kan je sowieso al de lekkerste dingen maken. En met de nieuwste technieken en recepten maak je je in een handomdraai de heerlijkste sausjes en prutjes. En combinaties waarvan zelfs een verstokte vleeseter zonder er bij na te denken zegt: ‘Dat was lekker!’ Nee niet moeilijk! Wel een blender en een keukenmachine vereist. Cashewnoten en ouderwetse gistvlokken maken samen een geweldige kaasvervanger in veel gerechten, wie had dat gedacht! En welke slimmerik heeft dit eigenlijk ontdekt?

Hoe kom je dan aan je eiwitten, ook een vraag die je veel zult krijgen, vooral van sporters (en van mannen, want die hebben altijd geleerd dat ze heel veel eiwitten nodig hebben om groot en sterk te blijven).

Nu moet je weten dat veel groenten, maar vooral noten, peulvruchten, granen en zaden veel eiwitten bevatten. Deze eiwitten vallen in je lichaam uiteen in aminozuren. En van die aminozuren bouwt je lichaam weer zelf alle combinaties die je nodig hebt

Omdat je anders tegen eten aan gaat kijken, het wordt voeding in plaats van vulling, zal je veel producten die je eerst gedachteloos in je mond stopte nu plotseling gaan bekijken als een hap waar je niets aan hebt. En je realiseren: waarom zou ik dit tot me nemen? Want als je meer van voeding weet, leer je ook steeds meer wat het in je lichaam teweeg brengt. Is het een toevoeging of alleen een ballast?

Eiwitten, koolhydraten en vetten

Want om nog even terug te komen op die eiwitten, die heb je dus nodig om groot en sterk te worden. Veel vlees eten dus was altijd het motto. Vooral voor mannen gold (en geldt nog steeds, de media speelt hier nog altijd op in), veel vlees, want dat is stoer en mannelijk En zo weinig mogelijk groenten. Ik ben toch geen konijn!

Wel wit brood, pasta (koolhydraten, ook belangrijk!) , biertje erbij. En dan wordt je dik. Hoe kan dat nou?

Maar je lichaam is een chemische fabriek. Eiwitten worden afgebroken en weer aan elkaar geplakt tot de aminozuren waar op dat moment behoefte aan is. Een teveel wordt gebonden aan andere moleculen en afgevoerd. Voor dit proces zijn allerlei grondstoffen nodig, die je ook via je voeding binnen moet krijgen. Vitaminen, mineralen, fytonutriënten. Als je veel dierlijke eiwitten binnenkrijgt en weinig onbewerkt plantaardig voedsel zullen er te weinig grondstoffen aanwezig zijn om de eiwitten om te zetten en het teveel af te voeren. En dan worden ze opgeslagen. Als vet. Ditzelfde geldt voor koolhydraten. Daarbij geldt ook nog dat geraffineerde koolhydraten je bloedsuikerspiegel snel verhogen, maar je lichaam eigenlijk foppen want er komt helemaal geen voeding achteraan. Waardoor er teveel insuline in je bloedt blijft rondzwerven en je uiteindelijk insulineresistent kunt worden. En dat kan weer resulteren in diabetes.

Vet is ook zo’n lastig onderwerp. Het eerste dat je doet als je op dieet gaat is suiker en vet uitbannen. Vet was, tot voor kort, slecht. Ondertussen is allang weer duidelijk dat we vet echt nodig hebben, het is zelfs heel belangrijk voor onze hersenen.
Maar hoeveel vet heb je nodig? Sommige plantaardige voedingspatronen, zoals ook Forks over Knives, gebruiken weinig tot geen toegevoegd vet. Zij gaan ervan uit dat het vet dat je binnenkrijgt door het eten van het hele product meer dan voldoende is. Dus olijven in plaats van olijfolie, zonnebloempitten in plaats van zonnebloemolie, noten in plaats van notenolie enzovoort. Want elke oliesoort is geraffineerd, ook al wordt het alleen geperst en gefilterd, het is niet zoals je het normaal binnen zal krijgen in het hele product.

Ik gebruik wel olie, ik vind het lekker om in te bakken en in saladedressings, maar niet veel en zo veel mogelijk gezonde olieën. Is vet een issue voor je, probeer dan eens je groenten te bakken in een scheutje water of bouillon, de ‘water sauté’ zoals het in Amerika wordt genoemd. Je moet er even bijblijven voor het beste resultaat, maar het werkt echt heel goed. Om een uitje te fruiten of groenten te roerbakken heb je eigenlijk echt geen vet nodig. Maar om een groentenburger lekker bruin te bakken is een schepje kokosolie toch wel heel fijn.

Vlees eten

Is vlees eten nu alleen maar slecht voor je? Dit is moeilijk te zeggen. Biologisch vlees van dieren die vrij rondgelopen hebben bevat veel meer voedingsstoffen en minder slechte stoffen (resten van medicijnen en bestrijdingsmiddelen) dan het vlees uit de bio-industrie. Als je dus zo nu en dan een stukje biologisch vlees eet en daar voldoende groenten bij eet, dan is dit niet zo slecht voor je.
Maar je hebt het absoluut niet nodig, kijk maar eens rond in de wereld van mensen die puur en plantaardig eten, ‘whole food plant-based’ zoals het in Amerika heet. Fit, slank, gezond en stralend zal je veel tegenkomen.

Dus, overstappen naar puur en plantaardig eten dan maar. Toegegeven, je doet het niet zomaar. Als je al vegetarisch eet is de stap veel kleiner. Voor melk zijn veel goede alternatieven en kaas en yoghurt lijken de moeilijkste, maar hier wen je snel aan.

Maar als je van alleseter echter plotseling over moet stappen, dan zal de verandering voor veel mensen te groot zijn en is de kans groot dat je het niet redt. Het is dan aan te raden om met kleine stapjes naar het eindresultaat toe te werken, in je eigen tempo.

Zie het als een avontuur, je zult een hele nieuwe manier van eten ontdekken en de kans is groot dat je je steeds beter gaat voelen. Ook als je je op het moment hartstikke gezond voelt! In Over mij kan je lezen hoe ik dat heb ervaren.