Ik ben Joke, ik ben gek op zon en buiten zijn, op mountainbiken, hardlopen, héél gek op mijn man en op onze honden, en natuurlijk op voeding en lekker eten. Eigenlijk is koken niet eens mijn grootste hobbie, maar ik doe dit wel graag omdat ik het resultaat zo fantastisch vind.
In de loop der jaren ben ik me steeds meer bewust gaan worden van wat voeding met je lijf doet, en ik vind het echt geweldig om het heerlijkste eten op tafel te zetten dat helemaal onder de noemer valt: gezond.

Ik woon in Zuid-Portugal met mijn man Peter en onze 2 honden Billy en Sammy. Verder wordt ons huis bewoond door 3 katten en buiten scharrelen onze kippen rond.
We hebben dit land in 2008 gekocht, en in 2009 zijn we een glamping gestart. We verhuren dus ingerichte tenten, 4 stuks maar, maar hiervan kunnen we leven in dit mooie land. In onze vrije tijd zijn we, behalve met sporten en koken, vooral bezig met het onderhoud en steeds mooier maken van ons paradijsje, waar we in de zomer dan graag onze gasten van mee laten genieten.

Mijn verhaal

Toen ik een jaar of 30 was, en het erg druk had met werk en vrienden en sporten, voelde ik me prima. Ik was fit, rende halve marathons, at gezond (voor zover ik toen wist!) en had lol in het leven. Ik was alleen wel moe van altijd die drukke agenda en besloot er een weekje tussenuit te gaan, naar een sapkuur in Portugal.
Ik koos daar hoofdzakelijk voor omdat ik altijd al bezig ben geweest met gezond vegetarisch eten en ik was nieuwsgierig. Maar ik paste totaal niet tussen de rest van de groep, die allemaal kwamen om af te vallen. Die vroegen zich echt af wat ik daar deed.

De eerste 3 dagen waren best zwaar, maar het werd goed begeleidt, er was genoeg afleiding, het weer was mooi en de week was eigenlijk zo voorbij. Aan het eind van de week kregen we een lunch mee voor onderweg, in het vliegtuig naar huis. Een appeltje, dat we met kleine hapjes voorzichtig mochten opeten.
Ik weet nog dat ik in het vliegtuig zat en keek naar dat appeltje. Ik had er helemaal geen zin in. Mijn maag was zo lekker leeg, dat voelde zo goed, wat zonde om daar nou weer vast eten in te gaan stoppen! Maar natuurlijk heb ik het toch opgegeten, en helaas, gewoon eten nam het snel weer over. In het begin heb ik nog 1 keer per week een sapdag gehouden, maar dat heb ik maar kort volgehouden.

Maar ik vergeet nooit hoe ik me voelde toen ik van die week terugkwam. Ik voelde me echt fantastisch. Ik was superfit, ik straalde en, ondanks dat ik niet dik was, was ik toch een paar kilo afgevallen die ik best wel kon missen. Mannen kwamen op straat naar me toe om te zeggen hoe goed ik eruit zag. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt! Waarschijnlijk had dat er ook mee te maken dat ik zo straalde, terwijl ik normaal een bepaalde geslotenheid uitstraal.

Dit was de eerste keer dat ik ondervond wat voeding, al was het in dit geval meer ‘geen voeding’, met je kan doen. Ik had ondervonden wat ontgiften inhoudt, en hoe belangrijk dat is voor je lichaam en voor je geest.

En dat je kunt denken dat je je heel gezond voelt, maar dat je je waarschijnlijk nog veel gezonder kunt voelen.

Aan veel kwaaltjes ben je zo gewend dat je niet eens beseft dat je ze hebt, of dat het een kwaaltje is. Ik had als tiener vaak last van opkomend maagzuur, en als je het aantal reclames ziet over maagzuurremmers komt dat bij veel mensen voor. Sinds ik vegetarisch eet, alweer meer als 25 jaar, heb ik daar nooit meer last van gehad.

De namiddag-dip, zo om een uur 4 even helemaal wegzakken, die werd erger toen ik in Portugal woonde. Soms was ik echt even niet lekker, ongeveer een uurtje na de lunch. Tot ik sterk ging minderen met het eten van tarweproducten, en zeker het witte brood wat je hier veel eet omdat volkorenbrood nu eenmaal slecht te krijgen is, toen verdween deze dip.
Ik had dit nooit met elkaar in verband gebracht, kwam hier pas achter toen ik moest koken voor gasten die een gluten-intolerantie hadden en ik ging lezen over gluten en de invloed van witmeel-producten op je bloedsuikerspiegel.

Toen ik besloot te stoppen met het consumeren van zuivelproducten, melk, kaas, boter en ook yoghurt en kwark ging mijn ontlasting veranderen. Het werd mooier zeg maar :-).
Zekerheid dat koemelk de oorzaak hiervan was kwam als ik ergens op een feestje of als we uit eten gingen voor de gezelligheid toch een toetje nam. Dan was ik de volgende dag aan de diarree. Nu dus geen lekkere toetjes meer als ik ergens anders ben, gelukkig kan ik makkelijk dingen laten staan als ik weet dat ze dit soort gevolgen hebben.

Dus, soms voel je je hartstikke gezond en denk je dat je nergens last van hebt tot je anders gaat eten en merkt dat je je nog veel gezonder kunt voelen!

En ik wil je met deze blog graag helpen om dit gevoel ook te bereiken. Door je recepten en weekmenu’s en tips aan te reiken waarmee je zonder veel moeite een nieuwe levenstijl kunt aannemen. Die beter is voor je gezondheid, voor de dieren en voor het milieu. En natuurlijk ook voor je lijn!

Ik ben trouwens zelf niet zo’n recepten-ontwikkelaar. Soms komt er eens een idee in me op en veganiseer ik een recept dat ik tegenkom, of iets dat we vroeger graag aten. Of ik maakt iets met spullen die we nog hebben liggen en daar blijkt iets heel lekkers uit te komen. Dan zal ik dat zeker met je delen. Maar veel recepten op deze site ‘pik’ ik van anderen. Ik zal uiteraard altijd de bron vermelden als ik die ken!