Het is de tijd van het jaar om lekker te eten en niet te veel rekening te houden met wat je eet. Er zijn zoveel zoete lekkernijen, en zoveel momenten die uitnodigen om een borrel te drinken met wat hapjes erbij.
In deze coronatijd is lekker eten misschien nog wel meer aanwezig, om het gemis van al die gezelligheid van familie en vrienden om je heen op te vullen.

Daarbij krijg je in de winter vanzelf trek in zwaardere maaltijden, de winterkost. Ook al heb je die extra energie niet nodig. Ook ik heb dat hier in Portugal.

Het is één van de zaken waar je als healthcoach rekening mee houdt. De dingen die iemand van jongs af aan eet en waar bepaalde emoties of gevoelens mee verbonden zijn. Want die tradities kan je niet negeren. Het vermijden van die etenswaren gaat samen met het ervaren van een gevoel van verbondenheid en fijne herinneringen.

Dus ook wij genieten hier van de decembermaand met gevulde speculaas, erwtensoep, stamppotten, warme chocomel met rum.

Gelukkig is het ook traditie om het nieuwe jaar te beginnen met goede voornemens. Minder eten en meer sporten, werken aan je gezondheid, een paar kilo eraf. Wat beter voor jezelf zorgen misschien?
Een weekje sapvasten in een vakantieoord? Dit is zeker geweldig voor je lijf, je valt kilo’s af en je voelt je na die week fantastisch. Maar als je daarna in je oude gewoontes vervalt duurt het effect maar kort.

Wil je je lichaam een reset geven, om daarna gezonder verder te gaan, dan kan je hier het beste minimaal 4 weken voor uit trekken. In deze 4 weken onthou je je zoveel mogelijk van alles wat niet goed voor je is, en je voedt jezelf optimaal met puur, onbewerkt en licht verteerbaar voedsel.

Op deze manier hoef je geen honger te lijden en kan je heel lekker eten, mits je zelf wat tijd besteed aan de bereiding ervan. Hou je niet van koken dan is dit de tijd om dat te veranderen. Met het idee dat je goed voor jezelf zorgt en je bezig bent om je lijf een boost te geven krijgt koken een heel andere dimensie. Je moet het zien als een uitdaging, een avontuur, een beleving! En niet als een verplichting.

Door jezelf te voeden met een overvloed aan voedingsstoffen en zo weinig mogelijk stoffen binnen te krijgen waar je lichaam niet mee om kan gaan geeft je je lijf echt een reset.

Alle voedingstoffen voor je cellen worden weer aangevuld en omdat er weinig ‘afval’ binnenkomt heeft je lichaam de tijd om alle opgeslagen afvalstoffen af te voeren. Het is ook een topper voor je immuunsysteem, en dat is fijn zeker in deze coronatijd.

En tijdens deze 4 weken heeft je lichaam de tijd om te wennen aan anders eten, waardoor het makkelijker is om dit daarna vol te houden!

Wat moet je wel doen tijdens deze 4 weken:

 • Heel veel groenten en fruit, als het even kan vers en het moet het grootste deel uitmaken van elke maaltijd. Ze leveren een scala aan voedingsstoffen en de benodigde vezels om je darmen te voeden en schoon te maken.
 • Veel water drinken. Het vult en ‘spoelt’ door.
 • Supplementen, het liefst omega3 (kan ook uit algen!) en D3.
 • Stoppen met eten als je vol zit en niet eten als je geen honger hebt.
 • Tussendoortjes het liefst in de vorm van ftuit, ongebrande noten, rauwkost, of zelfgemaakte snacks zonder geraffineerde suiker en van pure en volkoren ingredienten.

Wat moet je zo veel mogelijk vermijden:

 • Suiker en andere snelle koolhydraten (onder andere wit meel producten, vruchtensappen, vooral uit een pak). Deze zijn slecht voor je op veel manieren.
 • Rood vlees (rund&varken). Deze zijn het meest verzurend van alle proteïnerijke voedingsmiddelen, en dat is erg belastend voor je lichaam.
 • Zuivelproducten en tarweproducten. Deze zijn zwaarder verteerbaar, ook als je geen last hebt van lactose of gluten belasten ze je spijsvertering wel meer en daarom is het het best ze zo veel mogelijk te vermijden tijdens een detox.
 • Kant&klaar producten, vooral in de fabriek bewerkte producten. Hieraan zijn vaak meer vet, zout en suiker toegevoegd dan goed voor je is, en bevatten soms chemische toevoegingen die als toxische stoffen gezien worden door je lichaam. En deze stoffen wil je tijdens een detox juist opruimen.
 • Alles wat in veel vet gebakken is.
 • Snacks, behalve zelfgemaakte die voldoen aan bovenstaande regels.
 • Alcohol. In ieder geval zo weinig mogelijk, 1 of 2 glazen per week maximaal maar helemaal niet is natuurlijk het beste.
 • Caffeïne. Ook hier geldt, het beste helemaal niet. Maar omdat het belangrijk is dat je je detox ook volhoudt, minder in ieder geval tot maximaal 2 koppen koffie of zwarte thee per dag.

Het is belangrijkste is dat je het vol kunt houden. Het is beter het 4 weken iets minder streng te doen dan dat je het te zwaar maakt en het na een week opgeeft. Probeer voor jezelf de balans te vinden tussen wat voor jou mogelijk is en wat zo gezond mogelijk is!

Zou je het graag proberen maar vind je het lastig om dit in te plannen in je leven en weet je niet precies wat je dan allemaal moet en kan eten? Kijk dan eens op mijn Nutrition Boost Detox.

Een 4 weeks programma waarin je met gezond eten in combinatie met supplementen je lichaam van alle voedingsstoffen voorziet die je nodig hebt om tekorten aan te vullen en processen te optimaliseren. Daarbij krijg je ideeën voor recepten, weekplannen en dagelijkse appjes met informatie en motivatie.

2 gedachten over “Start 2021 met een Nutrition Boost Detox”

 1. Wat n goed en heerlijk Detox programma. De recepten zijn duidelijk en alles is lekker. Iedere dag een boodschap ( dus begeleiding) De week begint met n overzicht van de boodschappen en recepten en ik heb veel over voeding geleerd. Laat je niet weerhouden als je de recepten ziet en doe het stap voor stap dan lukt het allemaal heel goed ! Aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *