Groene groenten zijn gezond, dat weten de meeste mensen ondertussen wel. Het is goed om elke dag een portie groene groenten te eten. Maar waarom zijn ze zo gezond en hoe kan je ze het beste in je dagelijkse eten verwerken? Ik geef je hier een overzicht van 10 groene groenten, wat ze voor je doen en wat je ermee kunt doen.

Wat alle groene groenten gemeen hebben is dat, je raadt het vast al, dat ze groen zijn!
En dat komt door de chlorofyl, het bladgroen, bekend van de fotosynthese. Chlorofyl is sterk ontgiftend, het bindt zware metalen en bevat allerlei elementen die je lever nodig heeft voor het dagelijks ontgiftingsproces.
Ook lijkt het kwa samenstelling sterk op hemoglobline, het rode bloedlichaampje, en kan dan ook zijn functie overnemen indien nodig, oftewel zuurstof binden en zo voor meer energie zorgen en het helpt bij bloedarmoede.
Ga lekker experimenteren en geef je tips of recepten in de opmerkingen!

Gezonde groene groenten

Als je je afvraagt wat fytonutrienten zijn, die zijn voedingsstoffen die alleen in plantaardig voedsel voorkomen. Vroeger, toen ze pas ontdekt waren, werden ze wel ‘vitamine P’ genoemd. Tot ontdekt werd dat het ze een heel andere functie hebben in ons lichaam dan vitamines. Fytonutriënten hebben veel verschillende eigenschappen en functies, er worden er steeds meer ontdekt en van sommige is nog niet duidelijk wat ze doen. Maar dat ze belangrijk zijn is ondertussen wel duidelijk. Anti-oxidanten is een groep fytonutriënten die je lichaam helpen om kanker te voorkomen bijvoorbeeld.

1 – Boerenkool

Boerenkool zit echt tjokvol met vitamines als A, C en K.
Zoals alle kruisbloemigen bevat het de fytonutriënten die je lichaam helpen tegen kanker te vechten en de juiste voedingsstoffen die nodig zijn voor het natuurlijke ontgiftingsproces van je lever.
Boerenkool werkt ontstekingsremmend en is goed voor je immuunsysteem, het helpt je lichaam te beschermen tegen bacteriën en virussen.

Behalve in stamppot is boerenkool ook lekker in een simpele salade. Vraag je groentenboer om de boerenkool in heel fijne reepjes te snijden of doe dit zelf met een groot mês (verwijder eerst de harde stelen). Verdeel een avocado in blokjes, doe deze bij de boerenkool met een beetje zout en knijpje citroensap en ‘masseer’ de kool met je handen tot de avocadopuree over alle kool verdeeld is en de kool wat zachter is.
Eet deze salade zo als bijgerecht, of als lunch met een rest gekookte quinoa, geraspte wortel, tomaatjes, komkommer, olijven, kikkererwten, gemengde zaadjes, alles wat je lekker vindt.

2 – Spinazie

Spinazie is voor veel mensen een ‘acceptabele’ groene groente want we zijn ermee opgegroeid, Popeye werd er immers heel sterk van!
Het bevat inderdaad ijzer, alleen niet zo veel dat je er zulke spierballen van zult krijgen. En het oxaalzuur in spinazie verhindert de ijzeropname, dus daar hoef je het niet voor te doen.
Wel bevat het diverse B-vitamines, vitamine A, C, E, en K, en mineralen als koper en magnesium. En vooral veel anti-oxidanten die kankerremmend zijn, een hoog gehalte aan chlorofyl en het aminozuur gluthation, die beide bijdragen aan de ontgifting.
Het is ontstekingsremmend, waardoor cholesterol niet zo snel in je bloedvaten blijft plakken en je dus een betere bloedcirculatie krijgt.

Omdat spinazie niet zo’n sterke smaak heeft kan je het gebruiken als saladegroente, verwerken in smoothies en in allerlei soepen en stoofpotten.
Of maak eens groene rijst zoals in deze burrito bowl.

3 – Waterkers

Waterkers wordt in Nederland niet zo veel gebruikt en dat is zonde want het is erg lekker, het heeft een peperige, pittig kruidige smaak.
Het valt eigenlijk onder de geneeskrachtige kruiden omdat het boordevol zit met essentiele vitamines en mineralen, in veel hogere concentratie dan gewone groenten.
Het bevat bijvoorbeeld veel calcium, magnesium, selenium en ijzer, vitamines A, B1, B2, B6, betacaroteen, D en K.
Het is kankerremmend door diverse kankerremmende fytonutriënten, bloedzuiverend, ontstekingsremmend, energiegevend en het helpt de lever bij het ontgiften.
Kortom, regelmatig eten. Niet in supergrote hoeveelheden, behalve dat het niet nodig is is het ook net als spinazie nitraatrijk.

Een makkelijk receptje om waterkers eens te proberen is deze 5-minuten avocado-waterkerssoep: Was 50 gram waterkersblaadjes en leg een gehalveerde en ontpitte avocado klaar. Kook in een pan 750 ml water en maak hier met de juiste hoeveelheid groentebouillonpoeder of -blokje bouillon van.
Doe de waterkers erbij en laat maximaal 1 minuut koken. Haal de soep van het vuur, schep het vruchtvlees van de avocado erbij en pureer het geheel met de staafmixer. Klaar!
Lekker als lunch met een geroosterd broodje.

4 – Peterselie

Zo zonde om dit alleen als garnering te zien of gesprinkeld over een gerecht want het is lekker van smaak en staat er om bekend dat het zware metalen bindt waarna ze uitgescheiden worden.
Het is rijk aan fytonutrienten die helpen om kankercellen en tumoren te vernietigen, het helpt om de botmatrix te versterken en je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Het is bloeddrukverlagend en versterkt het immuunsysteem.

Maak bijvoorbeeld deze mediterrane taboulehsalade met lekker veel peterselie!

5 – Broccoli

Ha, voor brocolli hoef ik je waarschijnlijk geen recepten mee te geven. Deze groente gebruikt vrijwel iedereen en wordt ook door kinderen vaak lekker gevonden.
Broccoli is een kruisbloemige en dus ontgiftend, het bevat veel vitamine C en calcium, en vrij veel aminozuren. Maar broccoli staat vooral bekend om zijn hoge gehalte aan sulforafaan. Sulforafaan is simpel gezegd een antioxidant dat antioxidanten aanmaakt, waardoor het veel beter kankerremmend werkt dan andere anti-oxidanten. Vooral broccolispruiten bevatten veel sulforafaan.
Hoe langer je broccoli kookt, hoe meer anti-oxidanten vernietigd worden. Stomen, 4 a 5 minuten, is het beste. Of maak broccoli-couscous door rauwe broccoli in de keukenmachine heel fijn te hakken en roerbak dit heel even in een klein beetje water met zout, zodat het net niet meer rauw is.

Dit broccoli soepje is ook niet te versmaden!

6 – Groene bladgroenten

Dit kom je veel tegen in de amerikaanse keuken onder de naam Collard Greens. Boerenkool is hier een ondersoort van.
In Nederland vind je niet veel andere soorten, in Portugal is het daarentegen heel populair. Hier eten ze het blad van bloemkool en broccoli, snijbiet is populair, net als raapstelen en het blad van de meiknol.

Groene bladgroenten zitten propvol met vezels en allerlei voedingstoffen als omega-3-vetzuren voor je zenuwstelsel en je hersenen, aminozuren die helpen bij het ontgiftingsproces en het immuunsysteem versterken en antioxidanten die kankerremmend werken.

Kweek ze in je eigen tuin of misschien ken je iemand met een moestuin, maar ook bij een goede groentenboer of op de markt kan je waarschijnlijk allerlei groene bladeren kopen. Gooi ze in de soep en kook ze de laatste minuutjes mee, roerbak ze of verwerk ze in stoofpotten of falafels.

Deze pasta met snijbiet of een andere bladgroente is echt heel lekker!

7 – Zeewier

Zeewier wordt weinig gegeten maar kan zoveel voor je doen. Vooral in deze tijd van schildklierziektes, zeewier bevat immers jodium, heel belangrijk voor een goede schildklierwerking. Maar ook voor je hersenen en andere hormoonklieren is jodium nodig. In heel kleine hoeveelheden, maar het zit in weinig ander voedsel.
Verder bevat kelp, net als veel andere zeewieren, omega-3-verzuren, aminozuren, vitaminen en mineralen, anti-oxidanten en vezels.
Je kunt het heel fijn gesneden of verpulverd door soepen en stoofpotten doen, of een stukje laten meekoken met rijst of quinoa.
Je kunt rijstgerechten of soepen voorzien van een ‘vis’ smaakje door zeewier toe te voegen.

8 – Selderij

Bleekselderij is niet voor niets zo beroemd om als sapje te drinken, het bevat electrolyten die je lichaam helpen om gehydrateerd te blijven. Dus erg goed op een warme dag of na het sporten.
De enzymen en andere voedingsstoffen in selderij zijn een weldaad voor je organen en je ogen, antioxidanten (kankerremmend) en fytonutrienten die je bloedvaten schoonhouden en ontstekingen voorkomen.
Alleen, biologisch is wel belangrijk hier want (bleek)selderij staat op de lijst van meest bespoten groenten.

9 – Andere groene kruiden

Allerlei groene kruiden zoals koriander, basilicum, brandnetel, dille, munt, oregano, rucola danken hun geur en sterke smaak aan de fytonutriënten in de plant die elk hun eigenschappen hebben de je lichaam helpen om gezond te blijven.
Gebruik ze veelvuldig voor thee en om je eten smaak te geven.

10 – Slasoorten

Er zit een groot verschil in slasoorten. Ijsbergsla is de meest gegeten slasoort en helaas, hier zitten de minste voedingsstoffen in . Eigenlijk kan je zeggen: hoe donkerder de sla, en hoe meer smaak eraan zit, hoe meer stoffen erin zitten die goed voor je zijn. Rucola, eikenbladsla, lollo rosso, maar ook Romeinse sla (of bindsla) en veldsla zijn slasoorten met de meeste vitaminen en fytonutriënten.
Daarnaast kan je spinazie of boerenkool toevoegen aan de basis van je salade voor nog meer voedingsstoffen. Het beste is het om te combineren, neem een salade met als basis allerlei groene blaadjes zoals slasoorten, spinazie, mini-boerenkool, peterselieblaadjes en andere groene kruiden, en je hebt een superbasis voor je (maaltijd) salade.
Maak een grote bak of zak en bewaar deze in de koelkast, dan kan je hier een paar dagen je salade van bereiden.

Eén gedachte over “Healthy habit: Eet meer groene groenten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *