Heb jij een ochtendroutine? Wordt je rustig wakker en geef je je lichaam en geest tijd om rustig de overgang van nacht naar dag te maken? Of spring je nog half slaperig uit je bed omdat je altijd te weinig tijd hebt om alles te doen voordat je werkdag begint? Dat is ook een routine natuurlijk. Alleen kies je die waarschijnlijk niet bewust, het ‘overkomt je’ elke ochtend weer. Behalve misschien in het weekend.
Waarom is een ochtendroutine zo belangrijk?

Je ochtendroutine zet de intentie voor de hele dag. Begin je je dag gestresst en gehaast dan is de kans groot dat je dat gevoel de hele dag houdt. Begin je je dag relaxed en bewust, dan blijft dit gevoel ook bij je. Natuurlijk is het afhankelijk van wat er later op de dag gebeurt. Als je rustig begint om daarna te laat met je kinderen bij school aan te komen en op je werk iedereen gestresst vindt omdat jij te laat bent, dan is dat relaxte gevoel snel weg. Dus helaas, je moet er wel eerder je bed voor uit waarschijnlijk. Maar al is het maar 10 minuten, het is het waard.

Waarom is de start van de dag zo belangrijk? Waarschijnlijk denk je nooit na over wakker worden en aan de dag beginnen, het gebeurt ten slotte elke dag weer. Vanzelf. Maar in je lichaam gebeurt er van alles, allerlei processen moeten opstarten of omschakelen van de nacht- naar de dagstand.

Je slaap waak ritme wordt geregeld door hormonen. Onder andere melatonine en cortisol. Melatonine is ‘smorgens laag en ’s avonds hoog, cortisol is ’s morgens juist hoog (en zorgt ervoor dat je wakker wordt) en zakt ’s avonds zodat je slaperig wordt.
Dit slaap-waakritme wordt in balans gehouden door daglicht. Door ’s morgens direct wat daglicht tot je te nemen stimuleer je de melatonine productie ’s avonds.
Ook oestrogeen en progesteron hebben invloed op je slaap, daarom slaap je vaak slechter tijdens de overgang. Maar dit is voor een andere keer.

Als je slaapt dalen je lichaamstemperatuur en je bloeddruk, en je hersenen zijn druk bezig om alles wat je gezien, gehoord en geleerd hebt op te slaan en te ordenen. Maar ook gaat je lever ’s nachts aan het werk met ontgiften. Als het goed is vast je lichaam gedurende de nacht (als je geen ‘nachteter’ bent) dus heeft je lever hier de tijd voor. De lever is het ontgiftingsorgaan van je lichaam. Afvalstoffen komen naar buiten in je mond en via je huid, maar ook je darmen proberen afvalstoffen kwijt te raken.
En er vindt celvernieuwing plaats tijdens de slaap, onder andere in je huid.

Sommige mensen hebben een uitgebreide ochtendroutine, Yoga en meditatie, lezen in een motiverend of inspirerend boek, een goede planning te maken voor de dag, even sporten, en dan ontbijten.
Het lijkt me heerlijk om zo je dag te beginnen.

Maar eerlijk gezegd, dit lukt me nog zelden. Als het me al lukt om vroeg op te staan, staan onze honden meteen te springen (en te blaffen) van vreugde dat de nieuwe dag begint. En dan moet ik eerst met de honden gaan wandelen om ze rustig te krijgen. Voor die tijd zit mediteren of yoga er echt niet in. Toch blijf ik er naar streven om nieuwe gewoontes toe te voegen aan mijn ochtendroutine.

Er zijn echter een paar dingen die ik wel altijd doe, omdat ik die erg belangrijk vind, en een heerlijk begin van de dag. Ze zijn eigenlijk een kleine dagelijkse detox van je lichaam. En ze hoeven echt niet veel tijd te kosten.

1. Oil Pulling

Oil Pulling komt uit de Ayurveda, de oosterse levensleer, en het nut ervan is al een poosje bekend in de westerse wereld. Het komt er op neer dat je als eerste na het opstaan een theelepel sesamolie of kokosolie in je mond neemt en deze 5 tot 20 minuten in je mond rond laat gaan. Terwijl je andere dingen doet. De katten eten geven, even rekken, dry brushen (zie hieronder), zulk soort dingen. Hierna spuug je de olie uit, poets je even je tanden en je tong met de resterende olie en spoel je je mond.

De olie bindt de bacterieën die ’s nachts in je mond ontstaan zodat deze niet in je spijsverteringsstelsel komen. Het geeft je een frisse mond. Altijd fijn, maar vooral erg belangrijk als je last hebt van ontstekingen of andere probleempjes in je mondholte.
Ik gebruik de ‘Tooth oil’ van Ringana hiervoor, aan deze biologische sesamolie zijn allerlei verfrissende en ontstekingsremmende kruiden toegevoegd. Verslavend!

2. Dry brushing.

Terwijl je de olie in je mond hebt kan je jezelf een borstelbeurtje geven. Je huid is je grootste orgaan en veel afvalstoffen verlaten je lichaam via je huid. Ook vind celvernieuwing plaats in de nachtelijke uren. Door je lichaam even te borstelen verwijder je de dode huidcellen en de afvalstoffen.

Je kunt een speciale ‘dry brush’ aanschaffen of een loofah gebruiken, of beginnen met een ruwe washand. Borstel je ledematen en je flanken met lange stroken richting je hart, maak cirkels over je buik en je billen en doe je rug zo goed mogelijk. Je hoeft niet lang te borstelen, 1 of 2 stroken is genoeg. Oefen een druk uit die je zelf prettig vindt.
Het beste is om daarna even te douchen, eerst warm en dan koud. Een koude douche maakt je goed wakker en stimuleert je bloedsomloop.

3. Lauw water met citroensap.

Na een nacht vasten en niet of weinig drinken is je lichaam ’s morgens aan een glas water toe. Lauw water wordt het snelste opgenomen en hydrateert je lichaam direct. Door er het sap van een halve citroen (of minder als je dat te veel vindt) aan toe te voegen maak je het water extra krachtig. Het is verfrissend en de citroen start je metabolisme op door de vezels, het zuur en de voedingsstoffen (waaronder natuurlijk vitamine C). Je zou het niet verwachten maar het citroenzuur is basevormend wat goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Meer over de werking van water en citroensap lees je in deze facebookpost.

4. Frisse lucht.

Even wat frisse lucht happen en wat daglicht opnemen is erg belangrijk voor je dag-nachtritme. Het vertelt je systeem eigenlijk dat het ochtend is. Als je in een appartement woont of het is rotweer, steek in ieder geval je hoofd even naar buiten en zuig je longen vol met buitenlucht.

5. Bewegen.

Yoga is natuurlijk heerljk om ‘ s morgens te doen, of een andere ontspannen bewegingssport als Tai Chi of Chiqong. Een wandeling in de buitenlucht is top. Mensen met een hond hebben hier elke dag weer een reden voor!
Maar als je daar allemaal geen tijd voor hebt: rek en strek en schud en dans, beweeg je lijf even alle kanten op, rek je ruggengraat uit en richt je aandacht even kort op de beweging van alle onderdelen van je lijf. Al is het maar 2 minuten. Je laat je bloed stromen en ook je lymfesysteem. Dat is voor een groot deel afhankelijk van beweging en verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen.
Dus ook beweging draagt bij aan de detox!

6. Mindfulness

Dit onderdeel schiet er bij mij vaak bij in maar vind ik wel heel belangrijk. Even mediteren, al is het maar een paar minuten. Of een paar minuten diep en bewust ademhalen. Journalling, in een journaal opschrijven wat je doelen, of belangrijkste acties voor die dag zijn, waar je dankbaar voor bent, andere gedachten die je van je af wilt schrijven om goed aan de dag te beginnen. Elke dag is een nieuw begin, een nieuwe kans, gisteren is verleden tijd en kan toch niet meer verandert worden. Hou dit in je gedachten als je schrijft voor vandaag.

7. Ontbijt!

Hier wijd ik nog apart artikel aan maar even kort iets over ontbijt. Wat is een goed ontbijt? Dit is niet voor iedereen hetzelfde maar er zijn wel een paar richtlijnen.

Een goed ontbijt is een ontbijt waar je trek in hebt. Nou já, dit gaat deels op, het moet wel een ontbijt vol voedingsstoffen zijn natuurlijk. Ik bedoel eigenlijk dat als je trek hebt in iets vloeibaars is een groene smoothie prima, als je liever stevig en hartig hebt dan kan je roerei (of tofu scramble) eten met roergebakken groenten, of misschien ben je meer een papmens zoals ik. Overnight oats of havermoutpap met veel fruit en noten.

Ontbijt je liever helemaal niet? Zorg dan dat je iets voedzaams bij de hand hebt voor als je trek krijgt. Fruit en een gezonde muffin of energiereep bijvoorbeeld. Voorzie je lijf van de voedingsstoffen die het nodig heeft voor alles wat je die dag van plan bent.

Niet. Snelle koolhydraten (wit brood, ontbijtgranen met veel suiker, broodbeleg met suiker, cakejes) zijn nooit goed. Ze geven snelle energie, maar putten je een paar uur later uit.

Wel. Proteïnen horen thuis in een ontbijt. Zeker voor schoolgaande kinderen of als je een buro-job hebt. Ze helpen je concentreren. Je denkt dan misschien al snel aan eieren, maar ook havermout, noten en groene groenten bevatten veel proteïnen.

Wel. Groenten en/of fruit. Ze geven je de vitaminen en andere nutrienten die je lichaam nodig heeft .

Koffie? Niet nodig natuurlijk maar als je dit graag drinkt, doe het dan het liefst na het ontbijt, Zorg eerst voor voedsel en vocht. Koffie onttrekt vocht uit je lichaam, er is water nodig om het te verwerken. Ook vereist koffie, door de caffeïne, energie en voedingsstoffen om het te verwerken, terwijl het weinig toevoegt.
Verwen daarom eerst je lichaam verwent met water en voeding, dan kan je daarna best een kop koffie nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *