Vroeger kreeg je zoet als je zoet was, of om je zoet te houden. Een zoet kind was een lief kind. Je kreeg zoet als traktatie, als je iets goed gedaan had. Of om de pijn of verdriet te verzachten. Zoet ging gepaard met speciale gelegenheden. Kortom, zoet maakte het leven mooi. Niet zo gek dat we allemaal opgroeien met een voorliefde voor zoet. En nog steeds naar zoet grijpen als we troost nodig hebben, even onszelf willen verwennen, een speciale gelegenheid willen vieren.

Niet zo’n probleem natuurlijk als die een enkele keer is. Maar als je regelmatig de koektrommel leegeet of jezelf met je hand in de snoeppot vindt, als je merkt dat je echt niet zonder kan, dat je dan heel chaggerijnig wordt, dan is het wel een probleem.
Want suiker maakt je niet alleen dik, het is ook heel belastend voor je lichaam. Als je teveel suiker eet kan je eerst kleine klachtjes krijgen, maar uiteindelijk kan het grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Diabetes is een bekende, maar door schade aan je darmen, allerlei kleine infecties in je lichaam, een verstoorde hormoonhuishouding, kunnen ook allerlei andere ziektes het uiteindelijke gevolg zijn van suiker.

Heb jij, als je heel eerlijk bent, geen controle over de hoeveelheid suiker die je eet?
Eet je regelmatig veel meer zoetigheid als je eigenlijk van plan was ?
Vind je steeds weer een goede reden om iets zoets te eten?

Als je er klaar voor bent om je suikerconsumptie onder controle te hebben, dan vind je hier 5 strategieën die echt werken.
Een waarschuwing vooraf: het is nooit makkelijk! De suikerindustrie is heel machtig en de consumptie van suiker is zo ingeburgerd, zo gewoon, dat je echt de manier waarop je tegen suiker aankijkt moet veranderen, je mindset ten opzichte van suiker. Je moet suiker gaan zien voor wat het echt is, niet iets wat troost geeft of je een feestelijk gevoel geeft, maar een sluipmoordenaar die, ondersteunt door de media, je dik en ongezond maakt.
Daarbij is suiker echt superverslavend. Je krijgt dus afkickverschijnselen als je er mee stopt. Suiker wordt wel een vergeleken met cocaïne als het om de verslavingsfactor gaat, maar de afkick verschijnselen zijn gelukkig niet zo heftig. Toch kan je er hoofdpijn van krijgen, een slap gevoel, je kunt er wat depressief van worden en erg chaggerijnig.

Hoe komt het dat suiker zo verslavend is?

Het is niet jouw schuld, we zijn zo geprogrammeerd. Het stamt nog uit de oertijd, toen zoet nog niet zo veel voorkwam. Alleen in de zomer met veel zoet fruit, in de andere seizoenen was het schaars of niet aanwezig. Dus als we iets zoets tegenkwamen, dan wat dat iets wat ons veel snelle energie gaf en kregen we gelijk een dopamineshot, een geluksgevoel, gepaard met het signaal om er vooral veel van te eten.
Deze reactie geeft suiker nog steeds. Alleen is het nu overal aanwezig en krijgen we het binnen in hoeveelheid die ons lichaam niet kan verwerken.
Daarbij verbruiken we de energie die het ons geeft niet meer en wordt het opgeslagen voor later. Maar omdat het altijd aanwezig is, blijft het opgeslagen.
Ook was in de oertijd suiker altijd verpakt in iets met vezels en andere voedingsstoffen. Nu komt het vaak in een vorm van snoep wat vrijwel alleen suiker is, of in koek of gebak met andere voor ons lichaam belastende stoffen maar geen vezels of voedingsstoffen waar je lichaam wat aan heeft.

Omdat suiker verslavend is heb je er steeds meer van nodig, of steeds vaker, om nog die dopamineshot, dat geluksgevoel, te krijgen. En de voedingsindustrie speelt hier graag op in.

Als je stopt met suiker, merk je dat je je veel beter gaat voelen. Maar omdat je je al zolang zo voelt als je je voelt, weet je vaak niet eens dat je je zoveel beter kunt voelen.

Wat betekent voor jou voedsel vrijheid?

Het wordt vaak gezien als eten wat je wilt. Ik eet lekker een reep chocolade als ik daar zin in heb. Ik drink een borrel als ik daar zin in heb. Ik neem een snuif cocaïne als ik daar zin in heb.
Heel gek, maar bij de laatste beseffen heel veel mensen dat dat geen vrijheid is. Aan cocaïne ben je verslaafd, je bent niet vrij in of je het wel of niet neemt. Je moet het nemen als je er zin in hebt. Met suiker of alcohol is het niet anders. Je denkt dat je vrij bent, maar je bent het niet. Want zodra je ervoor kiest om het niet te doen, omdat je wilt afvallen of gezonder wilt leven, dan ga je plotseling allerlei redenen bedenken waarom het echt niet zo erg is om het toch wel te nemen. Dat is geen vrijheid. Dat is verslaving.
Een klein beetje verslaving is echt niet zo erg, het is fijn om soms eens lekker een reep chocolade op te eten voor het goede gevoel. Maar als het dagelijks gebeurt, dan vind je het zelf waarschijnlijk ook niet fijn meer.

Voedsel kan je medicijn zijn, de juiste voeding houdt je lijf gezond waardoor je je beste leven kunt leven.
Maar het kan ook je dood zijn, als je rotzooi blijft eten, waardoor uiteindelijk ook medicijnen van de farmaceutische industrie je niet meer kunnen helpen..

Het beste voor je lijf is om je bij alles wat je eet te beseffen: is dit helend en voedend voor me of is het rotzooi.
Niet dat je rotzooi niet meer mag eten, maar wel in hoeveelheden die je lijf aankan en wetend dat je ook genoeg voedend voedsel eet.

Ok, nu de 5 manieren om te zorgen dat je van je suikerbehoefte af kunt komen. Houd in gedachten dat het 10 dagen duurt voor je van je lichamelijke verslaving af bent. Dat is al een heel belangrijke eerste stap.

 1. Maak jezelf duidelijk dat je tegen jezelf liegt als je jezelf vertelt dat je het echt nodig hebt.
  Yep, dit is de moeilijkste. Maar de belangrijkste. Zolang je jezelf blijft geloven als je denkt ‘Ik moet nu echt iets zoets hebben.’, dan kan je vergeten dat je ooit van de suiker af kunt komen.
  Je kunt soms best even iets zoets nodig hebben, maar een appel of een banaan kunnen dan ook voldoen. Soms is een glas water al genoeg.
  Koek of snoep is nooit waar je lichaam of je geest behoefte aan heeft. Het is een quick fix die later alleen maar meer problemen geeft.
  Als je gestresst bent, moet je de oorzaak van de stress aanpakken of je houding tegenover die oorzaak. Sporten kan soms ook helpen.
  Als je verdrietig bent, bel iemand waarmee je goed kunt praten, zoek troost bij een huisdier, zet vrolijke muziek op en zing en dans, ga iets doen wat je leuk vindt en waar je jezelf in kunt verliezen.
  Als je boos bent, leef jezelf uit op een (denkbeeldige) boksbal.
  Schrijf alles van je af in een journaal.
  Maar grijp niet naar iets zoets.
 2. Ga iets doen, beweeg!
  Als je onbedwingbare trek krijgt in iets zoets, ga dan bewegen. Vaak ga je snoepen uit een soort verveling, als je de hele dag zit achter je bureau of op de bank. Daar is ons lichaam niet op gemaakt, op de hele dag zitten. Het wil bewegen.
  Er is zelfs bewijs dat als je beweegt, er hormonen vrijkomen die je hongergevoel verminderen. Daarbij ga je je van beweging beter voelen en krijg je ook meer behoefte om goed voor je lijf te zorgen en dus gezonder te eten.
  Je hoeft echt niet fanatiek te sporten. Elk uur even 5 minuten wandelen, de trap op en af lopen, lekker dansen op 1 nummer tussendoor, even rekken en strekken. Je spieren zijn er blij mee, je bloed gaat er van stromen, je gaat je minder moe voelen.
  Daarna neem je een groot glas water en eventueel een appel of een handje studentenhaver of wat rauwkost. Uiteindelijk wordt dit je gewoonte.
 3. Drink meer water.
  Deze is het simpelst maar niet minder belangrijk. Je hebt ongeveer 2 liter water per dag nodig, dit is afhankelijk van je gewicht, maar ook van hoe actief je bent en hoe warm het in je omgeving is. Maar drink, ook als je geen dorst hebt maar zeker als je wel dorst hebt. Zorg voor altijd water in de buurt. Als je goed gehydrateerd bent heb je minder snel snaaibuien.
  Drink altijd een glas (lauw) water direct na het opstaan, je bent dan uitgedroogd na een nacht zonder water. Drink altijd eerst water als je zin hebt in een snack. Drink een glas water een kwartier voor je gaat eten.
 4. Eet echt voedsel.
  Als je goed voedsel eet, zoals het uit de natuur komt, zo weinig mogelijk bewerkt, krijgt je lijf genoeg voedingsstoffen binnen en zal het minder behoefte hebben aan snacks.
  En als je bewerkt voedsel eet, lees dan altijd eerst het etiket om te zien of er, en zo ja hoeveel, suiker in zit. Suiker heeft vele namen, hier een lijstje met 151 (ook al staat er in de titel 25) namen van suiker: https://gezondr.nl/25-verschillende-namen-voor-suiker/.
  Kunstmatige suikers zijn ook funest, ze ‘foppen’ je lichaam als het ware.
  Fruit echter is prima. Fruit bevat ook suiker maar in combinatie met voedingsstoffen en vezels. Deze combinatie herkent je lichaam , dit is natuurlijk. Ok, misschien geen 10 bananen of 20 dadels op een dag, maar dit is altijd nog veel beter dan een pak koekjes!
  Zelf maken van voeding zoals de natuur het maakt of producten zoeken die zo weinig mogelijk bewerkt zijn is het beste.
 5. Maak een actie plan.
  Als suiker een groot onderdeel van wat je eet en drinkt gedurende een dag uitmaakt, en ook van je sociale leven, wordt het heel lastig om in 1 keer, cold turkey, te stoppen. Het is dan het best om er even voor te gaan zitten en een actieplan te maken, een plan waarin je, in de loop van 2 weken bijvoorbeeld, stap voor stap een suikermoment uit je leven gaat schrappen. En gaat vervangen met iets gezonds, waar veel voedingsstoffen en geen toegevoegde suiker in zitten.
  Het beste is om dit plan te bespreken met iemand die je nastaat, of samen met een coach te maken. Zodat er iemand is die je helpt om je aan je plan te houden, en die het samen met je viert als het allemaal lukt.
  Zet in je plan vooral wat je wel gaat eten en zorg dat je hiervoor de boodschappen in huis hebt en eventueel dingen voorbereid. Je moet er zelf voor zorgen dat je plan een succes kan worden.
  Weet ook waar je terecht kunt voor gezonde opties als het allemaal niet loopt zoals je gepland had. Heel fijn als je iemand kent die dit al een keer gedaan heeft, die al zo goed als suikervrij eet en drinkt, die je hierbij kan helpen en adviseren.
  Nog beter, doe het samen met iemand. Het maakt het zoveel makkelijker om te slagen als er mensen om je heen zijn die hetzelfde doen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Een heel goede manier om te beginnen is om deel te nemen aan één van mijn 5-daagse detoxen of om samen met mij een plan op te stellen . Stuur in dat geval een mail aan joke@nuts4nutrition.com om een kort introductie gesprek te plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *