Hoeveel glazen water drink je per dag?

Erger je niet aan jezelf als je antwoord is ‘dat hou ik niet bij’ of ‘geen idee maar niet genoeg’. Ondanks dat water goedkoop is, vrijwel altijd bij de hand, en iedereen weet dat het belangrijk is om genoeg water te drinken, drinken de meeste mensen nog te weinig.

Bij mij niet anders. Ook al ben ik zo bewust met gezond leven bezig, er kunnen zo maar een paar uur voorbij gaan dat ik niet aan water denk. En als ik er dan wel aan denk (zoals nu, ik merk dat ik best wel dorst heb), dan negeer ik het soms nog een poosje voordat ik ‘de moeite neem’, om naar de keuken te lopen mijn glas te vullen. Natuurlijk heb ik wel eens gedacht aan een grote fles van 2 liter, maar ik ben niet altijd op dezelfde plek en vergeet hem dan vaak mee te nemen. Of het is niet mogelijk, bijvoorbeeld als ik op het terrein bezig ben en andere spullen in mijn handen heb. Voor het fietsen heb ik een camelbag, een waterzak op mijn rug. Maar om daar nou de hele dag mee op te lopen….

Waarom is water nou zo belangrijk?

  1. Om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Je lichaam bestaat voor een 70% of zo uit water. Het is nodig voor allerlei functies in je lichaam. Zoals je spijsvertering, het afvoeren van afvalstoffen, het vervoeren van voedingsstoffen, het opnemen van voedingsstoffen door de cellen, het reguleren van de lichaamstemperatuur.
  2. Voor het opnemen van voedingsstoffen. Water is het transportmiddel voor het opnemen van voedingsstoffen van de darmen naar het bloed en van het bloed naar de cellen. Het is essentieel bij de spijsvertering en zorgt ervoor dat je lichaam zo goed mogelijk vitaminen en mineralen kan opnemen.
  3. Het verhoogt je energie niveau. Als je te weinig water drinkt ga je je moe voelen en je krijgt minder energie. Je wordt lamlendig. Zowel je hersenen als je spiercellen hebben water nodig om goed te kunnen functioneren. Als je tijdens het sporten te weinig drinkt kan je kramp krijgen. Je spieren krijgen een tekort aan vocht en de voedingsstoffen die daarin zitten.
  4. Helpt je huid gezond houden. Rimpels vul je niet op met water maar water helpt wel om de cellen van je huid gezond en jong te houden waardoor je huid stralender blijft en minder snel uitdroogt.
  5. Het helpt om op gewicht te blijven. Door water te drinken voor je gaat eten krijg je eerder een vol gevoel. Maar ook kan dorst zich manifesteren als trek om te snaaien. Door als je die trek krijgt eerst een glas water te drinken kan die trek al verdwijnen. Daarbij is water belangrijk voor je metabolisme.
  6. Water is belangrijk voor je brein! Als je voldoende gehydrateerd bent kan je beter nadenken, je beter concentreren en bem je alerter. Ook heeft het invloed op je korte termijn geheugen, je focus en het functioneren van je brein.
  7. Ondersteunt gezonde gewrichten. Water is essentieel voor het smeren van je gewrichten en zorgen dat ze goed blijven bewegen. Door meer te drinken heb je na het bewegen minder last van stijfheid in je gewrichten.
  8. Het ondersteunt het detox proces van je lichaam. Het zorgt dat afvalstoffen getransporteerd worden en je lichaam verlaten via je urine en je zweet. Het houdt zo ook je nieren gezond.
  9. Voorkomt hoofdpijn. Te weinig drinken is een bekende oorzaak van hoofdpijn en migraine.
  10. Water is nodig om je lichaamstemperatuur op pijl te houden door te zweten en via je ademhaling

Kortom, het is geen mythe dat water belangrijk is. Je kunt maar een paar dagen zonder en tegen die tijd hebben veel lichaamsfuncties het al opgegeven of zijn cellen beschadigt.. Hoe veel je nodig hebt is afhankelijk van hoe zwaar je bent en hoe aktief. Maar als je 1,5-2 liter per dag aanhoudt , en daarnaast bij het sporten of als het erg warm is goed naar je lichaam luistert, dan zit je wel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *