Elk jaar lees je het weer in de statistieken, van alle goede voornemens die in januari makkelijk haalbaar leken, zijn de meeste rond deze tijd al weer vergeten. 
Er zijn voldoende onderzoeken naar gedaan naar hoe dit kan, daar wil ik het in deze mail niet over hebben. Het heeft ook geen zin om te kijken naar waarom het niet lukt. Dit geeft alleen maar een reden, zodat je kunt verzuchten, daarom lukt het niet, gelukkig, het ligt niet aan mij. En dat is ook zo, het ligt niet aan jou. Wat niet wil zeggen dat je er niets aan kunt doen. En daar wil ik het nu wel even over hebben: hoe maak je de kans dat je je goede voornemens waarmaakt groter. 
Ik kan je geen 100% slaagkans geven, want hé, je moet het nog steeds zelf doen.
Maar je kunt het jezelf makkelijker maken. 
Ik heb het hier over gezonde voornemens maar het geldt voor alle voornemens. De goede voornemens die je in januari maakt, maar ook op andere momenten in het jaar. En het is nooit te laat om je voornemen er nog eens bij te pakken en ‘opnieuw’ te beginnen. Zonde om tot 1 januari 2021 te wachten als het belangrijk voor je is.
Dus pak pen, kleurpotloden en papier en ga aan de slag. Maak er een mooie mindmap van of werk puntsgewijs, net wat bij je past. We gaan plannen

  1. Schrijf je voornemen op. Bovenaan je papier met grote letters als je puntsgewijs wilt werken, of in het midden van je papier, omkaderd, als je creatief aan de slag gaat met een mindmap.
  2. Neem een tweede vel papier en beantwoord hierop voor jezelf de volgende vragen:
    NB pas de tijdsduur aan afhankelijk van je voornemen. 
    – Hoe ziet mijn leven er over een half jaar uit als ik me aan mijn voornemen houd?
    – Hoe ziet mijn leven er over een jaar uit als ik me aan mijn voornemen houd?
    – Hoe ziet mijn leven er over een jaar uit als ik me niet aan mijn voornemen houd?
    – Wat is de belangrijkste reden dat ik me dit voorneem?
    – Wat zijn de consequenties als ik weer in mijn oude gewoontes verval?
    – Wat wil ik uiteindelijk bereiken, wat is het uiteindelijke doel?
    – Wat zijn de redenen, welke gebeurtenissen in mijn leven kunnen er voor zorgen dat ik terugval? (Misschien heb je hier al ervaring mee in voorgaande jaren, anders kan je situaties bedenken waarin het volhouden moeilijk zal zijn).
  3. Neem nu het eerste vel papier weer en schrijf de stappen op die je gaat nemen om je doel te behalen. Verdeel het eerst in grote stappen, niet te veel.
    Werk je puntsgewijs, schrijf ze onder elkaar, genummerd. De volgorde is nog niet belangrijk.
    Werk je met een mindmap, maak dan pijlen vanuit je voornemen in alle richtingen waaraan je je stappen hangt. Een voorbeeld zie je hieronder.
  4. Vervolgens ga je bij elke stap akties verzinnen. Wat zijn concrete akties die je kunt doen om je stap te realiseren?
    Lijken de stappen je nog te groot om al akties bij te verzinnen, verdeel dan de stappen eerst weer in kleinere stapjes. 
    Zorg dat je akties haalbaar zijn. Over een half jaar verdeeld elke week een klein stapje dat niet te moeilijk is zijn 26 stapjes in totaal en hiermee kan je veel bereiken.
  5. Neem nu een derde vel papier en schrijf hierop (in het midden of bovenaan): VALKUILEN.
    Schrijf hieronder of hieromheen al je valkuilen, situaties waarin je terecht zal komen of redenen die je zult bedenken om je niet aan je voornemen te houden. 
    Bij elke valkuil ga je vervolgens bedenken hoe je kunt voorkomen dat je terugvalt.
    Een mindmap werkt zeker hiervoor het beste, werk in ieder geval met kleuren.
  6. Ga weer terug naar je eerste vel en kijk hoe je je akties kunt inplannen. Wanneer ga je wat doen. Wees realistisch, probeer geen 3 of meer dingen tegelijk te veranderen want dan heb je grote kans dat het niet lukt.
    Begin bij de hoogste prioriteit, pik een aktiepunt en geef jezelf 1 of 2 weken om je deze eigen te maken. Pik dan de volgende aktie, plan hiervoor ook 1 of 2 weken. Enzovoort. Zet de akties dan in je (electronische) agenda.
  7. En, deze stap is heel belangrijk: maak elke ochtend een post-it waarop je je intentie of aktie voor die dag schrijft en waarom je het doet, oftewel het doel waar je naartoe werkt. Heel kort, het moet op de post-it passen en duideljik leesbaar zijn. Je kent het achterliggende verhaal goed genoeg, dat hoef je er niet op te schrijven.
    Deze post it plak je op je laptop of computer, op je telefoonhoesje of op een andere plek waarop je hem regelmatig ziet.
    Doe dit elke ochtend, first thing, ook als je de hele week dezelfde aktie of intentie hebt. Door het elke ochtend te doen, snel na het opstaan, laat je jezelf weten wat belangrijk voor je is. En waarom het belangrijk is. En je kunt denken, dit is alleen voor vandaag, ik hoef het geen weken vol te houden als ik het niet wil. En dat denk je elke dag. Zo makkelijk is het 🙂
  8. Hang de 3 vellen papier die je hebt volgeschreven op een plek waar je ze veel ziet, of stop ze in je agenda of leg ze naast je bed, en neem ze elke dag even door. Sluit daarna je ogen en zie je zelf voor je een jaar na nu, in het geval dat je je aan je voornemen hebt gehouden. Zie als het ware een film voor je waarin je zelf de hoofdrol speelt.
    Dit duurt 1 of 2 minuten en helpt je enorm om het vol te houden. Je ziet immers steeds weer voor je waarvoor je het doet. 

Dit was het. Je moet er even een ochtend, de ochtend is het best omdat je dan frisser bent) voor uit trekken, maar het dagelijks werk is niet veel. Hieronder een voorbeeld zien van een mindmap voor het voornemen: AFVALLEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *