De boom in onze kippenren hangt dit jaar voor het eerst vol met moerbeien. De afgelopen jaren hadden we hooguit een handjevol in totaal, nu halen we er al een week lang elke dag 1 of 2 handenvol uit en er hangt nog genoeg aan.
En dat is fijn want moerbeien zijn lekker en erg gezond.


Je moet wel oppassen met het verwerken van de zwarte moerbei want ze maken overal zwarte vlekken op als ze rijp zijn. Je blijft ook zo achter met zwarte handen van het plukken. Wij leerden ze voor het eerst kennen toen we in juni kampeerden op de camping in Evora, die vol staat met moerbei bomen. Die om die tijd rijp uit de boom kwamen vallen, en allemaal zwarte vlekken op onze tent maakten.
Dat laatste waren we eerst niet blij mee, maar ach, het maakte ook niet zo veel uit. Want we leerden snel dat we deze grote zachte vruchten konden eten. En dat het eigenlijk een heel bekende vrucht is, die ook in Nederland voorkomt. Waarom wordt die eigenlijk zo weinig gegeten? Ik heb nog nooit een bakje moerbeien in de supermarkt gezien.
Waarschijnlijk omdat het zo’n kwetsbare vrucht is. Daarom zie je ze tegenwoordig wel gedroogd verkocht worden. Bij de superfoods, want er zitten heel veel nuttige stofjes in.

Onder andere resveratrol, bekend als het stofje dat rode wijn ‘gezond’ maakt. Gezond tussen aanhalingstekens, want helaas, alcohol is nooit echt gezond. Om die reden wordt aangeraden om niet te veel wijn te drinken. Jammer, want waar haal je dan je reveratrol vandaan. Druivenpitten zitten er ook vol mee, maar ja, daar eet je ook niet zo maar een handjevol van weg. Bitter.
Maar gelukkig, alle donkere bessen bevatten reservatrol, en moerbeien zijn één van de toppers.

Wat doet resveratrol?

Resveratrol is kankerremmend. Dat is ondertussen geen vermoeden meer maar vele malen aangetoond. Het is een sterke antioxidant die diverse fasen van het ontstaan van een kankergezwel positief kan beïnvloeden, afremmen dus.
Het is ook ontstekingsremmend. Veel ‘moderne’ welvaartsziektes zijn het gevolg van laaggradige ontstekingen in je lichaam. Deze ontstaan door een gebrek aan gezonde voeding (verse groenten en fruit) en een teveel aan snelle bewerkte producten, snelle kortstondige energiegevers en dierlijke producten.
In verse groenten en fruit zitten de phytonutrienten die nodig zijn om deze ontstekingen op te heffen.
Reserveratrol helpt ook bij de celvernieuwing, het is heel bekend als anti-verouderingsstof.
Reserveratrol is met name uniek omdat het de bloed-hersenbarrière kan passeren, in tegenstelling tot veel andere anti-oxidanten. Het speelt hierdoor ook een rol bij de bestrijding van Alzheimer en dementie. (NB: Alcohol is daarentegen één van de dingen die je niet te veel moet consumeren om dementie tegen te gaan, daarom liever een handje moerbeien extra in plaats van een paar glazen wijn 🙂 ).

Daarnaast is reservatrol ook een phyto-oestrogeen. Deze plantaardige pseudo-oestrogenen, die ook veel in soja en lijnzaad zitten, beïnvloeden de oestrogeen receptoren op een positieve manier. Voor vrouwen in de overgang en bij borstkanker iets dat je heel goed kunt gebruiken. Ik kom hier in een later artikel nog op terug.

Wat maakt moerbeien verder nog gezond?

Moerbeien bevatten een stof die een enzym in de darmen ondersteund die koolhydraten afbreekt. Daardoor worden bloedsuikerschommelingen verminderd, dit merken ook diabetespatienten.

Verder bevatten ze relatief veel vitamine C en ijzer, en ook een redelijke hoeveelheid vitamine K1 en E en het mineraal potassium.
De combinatie van vitamine K, potassium en anthocyaninen (een phytonutrient) maakt moerbeien gezond voor hart en bloedvaten.

En het is ook nog een mooie boom om te zien, met grote lichtgroene bladeren die veel schaduw geven. Als je een plekje over hebt, plant er dan één in je tuin. Op een plekje waar vallende bessen geen probleem zullen zijn. Je zult er veel plezier van hebben. Er bestaat overigens ook een witte moerbei. Deze veroorzaakt waarschijnlijk minder vlekken maar mist ook veel van de bovengenoemde eigenschappen die te wijten zijn aan de stoffen die de donkere kleur veroorzaken. Plus ze schijnen smakelozer te zijn.

2 gedachten over “Moerbei tijd!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *