De komende weken zal ik wat artikelen schrijven over de belangrijkste gewoontes van een gezond leven. Op het gebied van voeding, maar ook andere gewoontes in je leven.
Als je iemand wilt vertellen hoe je gezond eet is het eigenlijk een kort lijstje:

  • Drink genoeg water
  • Eet veel groene groenten
  • Zorg dat groenten en fruit minimaal 50% van je maaltijd uitmaken
  • Eet niet te veel
  • Eet geen junkfood en weinig tot geen kant en klaar of bewerkte producten

Hiermee kom je een heel eind. Je kunt er nog aan toevoegen dat je snelle koolhydraten (suiker, wit meel producten) moet vermijden en vetten moet beperken, zeker in bewerkte producten.

En we beginnen met water!


Wat is er zo bijzonder aan water?
Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water.
Zonder water geen bloed voor het transport van voedingsstoffen en alle andere stoffen die de fabriek die je lichaam is laten functioneren.
Zonder water geen lymfevocht dat je afvalstoffen afvoert en je witte bloedlichaampjes vervoert en zo een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem is.

Zonder water geen koeling als je lichaamstemperatuur oploopt (zweet dus)
Zonder water verschrompelen je cellen.
Zonder water droog je uit.

Als je te weinig drinkt kan je hoofdpijn krijgen, je voelt je moe en prikkelbaar, je kan je minder goed concentreren en tijdens het sporten kan je kramp of steken in je zij krijgen. Dit is puur je lichaam dat schreeuwt om water. Na zuurstof (dit komt in een later artikel aan bod!) de belangrijkste levensbehoefte.

Op een normale dag kan je makkelijk 1,5 liter water drinken. Als je sport of als het warm is, maar ook in airconditioned ruimtes, heb je meer nodig.
Kruidenthee kan hier ook onderdeel van uitmaken. En je kunt water een smaakje geven met een schijfje citroen of limoen, wat fruit en/of wat kruiden zoals munt of citroenmelisse.
Koffie en zwarte thee ontrekken helaas vocht aan je lichaam voor de verwerking dus mag je niet meerekenen. Als je koffie of thee drinkt moet je eigenlijk extra water drinken.

Vruchtensap (ook verse) of frisdrank of andere gezoete dranken gelden voor je lichaam als voeding, ze moeten verwerkt worden, en tellen daarom ook niet mee in de waterbalans.

Om te zorgen dat je op een dag voldoende water drinkt begin je ’s morgens met een groot glas, liefst lauw, water. Je lichaam heeft de hele nacht geen tot weinig vocht gekregen en het is fijn om jezelf first thing als je uit je bed komt te hydrateren. Het maakt je cellen wakker zeg maar, en zet je spijsvertering aan. Voeg een beetje vers citroensap toe als je wilt. Dit is extra dorstlessend en je krijgt gelijk wat voedingsstoffen binnen die je lever goed kan gebruiken. Je lever begint ’s morgens na het wakker worden namelijk al snel met een dagelijks ontgiftingsproces. Citroen ondersteunt dat en het water zorgt ervoor dat de afvalstoffen die vrijkomen goed afgevoerd kunnen worden.
Daarbij zorgt citroensap op een lege maag voor een basisch klimaat (heel apart, citroenzuur werkt niet verzurend maar juist tegenovergesteld!) wat je lever efficienter laat werken.

Citroenzuur tast het tandglazuur aan wordt gezegd, dus spoel je mond gelijk na met wat schoon water. Een andere manier is om je citroenwater door een bamboe rietje te drinken zodat het niet met je tanden in aanraking komt. Of gebruik pure citroenessence, een paar druppeltjes. Dit is wel veel duurder maar tast je tanden niet aan en heeft wel dezelfde werking.

Ik drink al heel wat jaren water met citroensap en spoel daarna mijn mond. En dat lijkt prima te gaan.

Maak voor de rest van de dag een 1,5 liter fles water klaar, eventueel met wat smaakmakers erin, en zorg dat deze eind van de dag leeg is.


Ben je veel onderweg en is zo’n 1,5 literfles meezeulen lastig, neem dan een halve literfles mee en zorg dat je deze minimaal 2 keer op een dag bijvult.

Water bij je hebben is altijd belangrijk, als je dorst krijgt moet je kunnen drinken.


Ik begin dus ’s morgens altijd met een groot glas lauw water met citroensap. Bij het ontbijt een mok groene thee met citroenschil en gember, maar na het ontbijt koffie dus dat doet weer iets af aan die grote hoeveelheid vocht.

Gedurende de dag drink ik behalve water zelfgemaakte ijsthee of kruidenthee, waterkefir en kombucha. En ’s avonds voor het naar bed gaan meestal nog een kop kruidenthee. Sleepytime van Celestial Seasonings is onze favoriet. Hoewel je er niet perse beter van gaat slapen en de kamille die het bevat zelfs vochtafdrijvend is zodat het de kans dat je ’s nachts wakker wordt om te plassen groter is.
Bier, wijn en andere alcoholische dranken tellen niet mee in je vochtopname! Net als gezoete frisdranken.

Wat drink jij gedurende de dag? Laat het weten in de commentaren, of houd het in ieder geval voor jezelf eens bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *