We blijven nog even in het feestdagen thema. Met ijs en sneeuw en temperaturen beneden het vriespunt ga je bijna dromen van een witte kerst! Dat geldt trouwens niet voor Portugal, de afgelopen dagen zijn wel grijs en regenachtig maar nog zeker niet koud. ’s Avonds kan je als het droog is, nog buiten gaan eten met een truitje aan. 17 graden was het! Maar toch, met die grijzige dagen is er meer kerstsfeer dan als de zon schijnt.

De vorige blog gaf je 10 tips om te zorgen dat je na de feestdagen gewoon nog lekker in je vel kunt zitten. Vandaag ga ik het hebben over gezond te blijven tijdens de kerstdagen .
Want hoe ga je zorgen dat je de 10 tips consequent gaat toepassen? Daar heb je een plan voor nodig. Een plan waaraan je je houdt.

Zonder plan is het ontzettend moeilijk om gezond te blijven leven. Dat geldt in het normale leven, maar zeker tijdens de decembermaand. December is met al zijn gezelligheid vaak een drukke maand, naast je dagelijkse taken en werk zijn er veel sociale verplichtingen. En of ze nu gezellig zijn of niet, het maakt wel dat je minder tijd hebt om aan je gezondheid te denken. Zeker omdat er deze maand nog meer verleidingen zijn dan normaal.

Daarom, een plan. Een plan maken is al een eerste stap, het maakt dat je bewust nadenkt over de komende weken en over wat je kunt doen om te zorgen dat je gezond blijft leven rondom alle gezelligheid. Maar de volgende stap is je aan je plan houden. En dat is vaak de lastigste. Want als het leven het overneemt vergeet je voor je het weet je hele plan.
Daarom moet je ook altijd tijd inplannen om je plan te herlezen en te zorgen dat je het prioriteit geeft in de week die komt. Ja hoor, denk je nu misschien, ik zit al helemaal vol, hoe kan ik nu nog tijd inplannen om te plannen. Maar het hoeft maar een paar minuten te zijn en uiteindelijk levert je tijd op. Plus je komt niet voor verrassingen te staan.

Het gezonde gezellige feestdagen plan

Ok, plannen. Neem je agenda, een electronische agenda of een vel papier dat je zelf indeelt in de dagen tot het eind van deze maand.
Zet daar dan in blokken eerst je afspraken in die je al hebt gemaakt, maak deze tijdvakken bijvoorbeeld rood. Dat is tijd waaraan niet meer te tornen is, dit ligt vast. Misschien dat je tijdens dit plannen besluit dat het allemaal wel een beetje veel is en bepaalde afspraken af gaat zeggen.
Dan zet je andere dagelijkse taken er in, werktijd etc, maak dit bijvoorbeeld oranje.
De rest van de kalender is dan je ‘vrije tijd’. De tijd die je slaapt (minimaal 7 uur per nacht) en het uur voor je gaat slapen blok je ook. Dit laatste gaat waarschijnlijk niet op dagen dat je ’s avonds afspraken hebt , maar op normale dagen is dit belangrijk, dit power down hour.

Nu ga je andere dingen inplannen die belangrijk voor je zijn. Sport, ontspanning en selfcare. Geef deze blokken je favoriete kleur, dit is jouw tijd en die is heel belangrijk. Probeer goed in te schatten hoe je een gezonde balans kunt houden door genoeg tijd voor jezelf te nemen zonder dat het je ‘verplichtingen’ in de weg gaat zitten. Een gezonde balans betekent misschien dat je iets waarop je al ja hebt gezegd af moet zeggen. Zo lang het niet betekent dat de wereld van de ander dan instort hoef je je hierover niet schuldig te voelen. Als de hele afspraak dan niet door gaat of verschoven moet worden vind de ander het misschien ook wel fijn om even wat ruimte in de agenda te krijgen. En als er meerdere mensen bij betrokken zijn zullen ze het zonder jou vast ook wel gezellig hebben.

Maaltijden plannen

De volgende stap: maaltijden plannen. Om te zorgen dat je overal waar het kan gezond gaat eten is het belangrijk om te plannen wat je gaat eten en de boodschappen daarvoor in huis te halen. Plan ook je tussendoortjes in. Sla vooral de paden in de supermarkt met koek en snoep en dergelijke gewoon over. Of je moet een gezin hebben die het echt niet accepteert als je zonder zoetigheid of snacks thuiskomt, koop dan het minimale en het liefst dingen die zij erg lekker vinden maar waar jij niet zo om geeft.
Trakteer jezelf op zakken sla, groentenpakketten, makkelijk te bereiden verse groenten, paddenstoelen, blikken bonen en kikkererwten, kruidenmixen om van iets simpels snel iets lekkers te maken, veel fruit en gezonde vetten zoals avocado’s en noten. Ongezoette desserts zoals (plantaardige) yoghurt met wat fruit en noten voor de normale dagen, zodat je van een rijk dessert kunt genieten op de speciale etentjes.
Ook als je voor de feestdagen zelf boodschappen doet, probeer zoveel mogelijk groenten in je dagelijkse menu te verwerken. Dit houdt je fit en zorgt ervoor dat je minder aankomt.

Zorg ook voor voldoende proteïnen. Als je plantaardig eet zijn dat natuurlijk peulvruchten, linzen, erwten, paddenstoelen, sojaproducten, noten en zaden in al hun vormen. Vermijd zo veel mogelijk de zwaar bewerkte burgers en vlees look-a-likes. Dit soort dingen herkent je lichaam vaak niet als voeding. Of je nu plantaardige of dierlijke eiwitten eet, kies voor de zo min mogelijk bewerkte soort. Tofu en tempeh en dergelijke zijn natuurlijk ook bewerkt maar bestaan alleen uit sojabonen en verder niets. Dat is geen probleem.
Proteïnen maken je eerder verzadigd en zijn uiteraard hard nodig voor de opbouw van elke cel in je lichaam. Ook de cellen en enzymen en dergelijke die voor de spijsvertering en afvoer van afvalstoffen zorgen!

Saboteurs

En als je dan je maaltijden gepland hebt, en alle boodschappen in huis, ga dan nadenken hoe je gaat reageren op de saboteurs die op je pad zullen komen deze dagen.
Er zijn de externe saboteurs, iedereen kent wel mensen die proberen om je over te halen iets te eten of te drinken of te doen wat je eigenlijk niet van plan was. Ze bedoelen het niet slecht en je wilt geen ruzie met ze, maar je wilt vooral niet ingaan op alle redenen waarmee ze komen om je te laten zwichten. Bedenk van te voren wat je gaat zeggen of doen, dan ben je voorbereid.
Maar er zijn ook de interne saboteurs. Die zijn nog gevaarlijker. Al die stemmen in je hoofd die je proberen te verleiden je plan in het haardvuur te gooien en lekker alles te nemen wat niet goed voor je is. Deze saboteurs kennen al je zwakke kanten en weten precies hoe ze je over moeten halen. Breng ze tot zwijgen door op ze voorbereid te zijn en je aandacht te richten op iets anders, iets aards zoals je voeten op de grond of je ademhaling, of een gezellig gesprek dat over iets heel anders gaat.

Je hoeft er niet alleen voor te staan

Heb je een vriendin of een vriend of familielid waarvan je weet dat die ook gezonder door de feestdagen willen komen en dit moeilijk vindt? Maak samen je plan! En plan regelmatig momenten, eventueel elke ochtend even 10 minuten aan de telefoon of zo, om samen te bespreken hoe het gaat. Dit maakt het zoveel makkelijker. Je staat er dan niet alleen voor, je hebt een partner in je plan. Als je situaties met iemand hardop kunt bespreken maak je ze minder serieus.
Of overleg anders je plan met je partner of je moeder of iemand anders die je na staat. En vraag of zij je klankbord willen zijn. Accountability heet dit in het engels, verantwoordelijkheid in het nederlands maar ik vind het niet het zelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *