Hoe blijf je lekker in je vel zitten maar toch genieten tijdens en na de feestdagen

Als je van zoetigheid houdt is het al begonnen voor je. De winkels liggen weer vol met snoepgoed, gevulde speculaas, banketstaven, pepernoten, mooi verpakte chocolaatjes. Al het snoepgoed waar we als kind mee verwend werden en dat daarom nu ook nog dat gevoel oproept. Het gevoel van iets speciaals, een verwennerij. Iets dat je jezelf daarom niet makkelijk kunt ontzeggen.

Vroeger was dat echt een verwennerij, tenminste, bij ons in huis wel. We kregen in december zeker vaker snoep dan tijdens de rest van het jaar, maar het was nog steeds ‘zo nu en dan een snoepje’. En koek dat kwam alleen bij de koffie, en (heel verstandig weten we nu!) echt op zijn Nederlands één koekje, dan werd de trommel weer opgeborgen.

Tegenwoordig koop je pepernoten en allerlei snoepgoed bijna in bulkverpakkingen en staan er grote schalen op tafel waar iedereen regelmatig een handje uitneemt. Overvloed is het thema van deze tijd.

En hiermee begint het probleem. Want nog voordat de dagen van veel eten echt beginnen, heb je al veel meer gesnoept als dat je normaal zou doen. En dan is het niet meer alleen de kerstdagen zelf waar we overvloedig eten. In de weken naar kerst toe komen we al helemaal in de stemming, alle kroegen, restaurants en winkels zijn er op ingericht om je in de kerstsfeer te brengen en eigenlijk kerst alvast te starten met speciale gerechten. En elke dag is wel een reden om een borrel te drinken.

Het zijn gezellige dagen en met die speciale feestsfeer wil je hier ook van genieten. Maar het gevolg is dat in januari veel mensen kilo’s zijn aangekomen, zich niet lekker in hun vel meer voelen zitten, niet fit zijn en besluiten er wat aan te gaan doen.

Alleen kost afvallen en je weer fit voelen veel meer tijd en doorzettingsvermogen dan niet gezond eten en te veel drinken, dat is niets nieuws.

Waardoor je vaak niet meer terugkomt op je oude gewicht, en al is het maar elk jaar een pondje meer, dat is toch 5 kilo in 10 jaar.

En zijn de feestdagen nu echt zo veel minder gezellig als je een beetje oplet? Laat het draaien om de mensen en de gezelligheid, niet om het eten.

10 Tips om de feestdagen zo gezond mogelijk door te komen zonder het gevoel te hebben dat je alles mist.

  1. Probeer niet om de hele dag licht te eten zodat je ’s avonds je bord helemaal vol kunt laden met alles wat je maar wilt. Het aantal caloriën dat je uitspaart overdag weegt niet op tegen wat je ’s avonds meer eet. Het is beter om goed en gezond te eten overdag zodat je ’s avonds geen echte honger hebt en het makkelijker is om gezonde keuzes te maken en niet te veel te eten.

  2. Laat je niet verleiden door de alles of niets gedachte. Stel je hebt tijdens een borrel wat meer gedronken dan je van plan was en daarna ben je gaan snacken, je voelt je de volgende ochtend niet zo fit en besluit om daarom maar niet te gaan sporten zoals je eigenlijk gepland had.
    Dan heb je misschien de neiging om gezond te leven maar even op te geven. ‘Het maakt toch allemaal niets uit, het heeft gewoon geen nut om te proberen gezond te leven deze tijd van het jaar’. NEE!
    Denk: oké, dit was niet helemaal zoals gepland, volgende keer doe ik het anders.
    Zoals ze in het engels zeggen: make it right with the very next bite. Je lichaam wil niet wachten tot na de feestdagen of tot na het weekend. Je kunt er nu direct iets aan doen.

  3. Zorg voor genoeg slaap. Met de drukte en de feestjes komt vaak ook het later naar bed gaan terwijl je wel op tijd moet opstaan. Maar als je te weinig slaap krijgt gaat je lichaam om meer koolhydraten vragen want je bent moe. Er wordt minder van het hormoon aangemaakt dat aangeeft dat je geen honger hebt zodat je snel te veel eet. Maar omdat je moe bent heb je minder zin om te sporten zodat je die extra koolhydraten niet verbrandt.
    Plus, je ziet er minder mooi uit in je feestjurk met wallen onder je ogen.

  4. Blijf weg van de zoetigheid. Zoetigheid is overal aanwezig deze tijd van het jaar en het is zo slecht voor je! Suiker geeft je lichaam niets behalve snelle energie dat je op deze dagen vaak niet verbruikt. Snoepgoed bevalt zelden enige voedingsstof, maar het onttrekt wel voedingsstoffen aan je lichaam tijdens de verwerking ervan.
    Als je van zoetigheid houdt hoef je echt niet alles te laten staan, maar probeer het bij een klein stukje te houden. Onderzoek wijst uit dat je na 3 tot 5 hapjes niet meer dopamine krijgt en dat het allerlekkerste dan geweest is. De rest eet je op automatische piloot maar het is wel superschadelijk voor je lichaam. Dus eet van gebak 3 tot 5 kleine hapjes en geniet hiervan. Denk dan goed na voor je nog een hapje neem.

  5. Ga niet met honger naar het feest of diner. Logisch, dan eet je meer. Zorg dat je thuis genoeg gezond voer gegeten hebt, en op het feest neem je van alles wat je lekker vindt een klein beetje. Soms kan het wel eens zo uitkomen dat je niet van te voren kunt eten thuis, zorg dan dat je iets vullends bij je hebt in je tas. Studentenhaver en een appel bijvoorbeeld. Een zakje noten. Een (gezonde met geen toegevoegde suiker) proteine bar.
    Plannen is essentieel! Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  6. Als je bij een buffet of in een bar bent, houdt afstand van het buffet of van de bar. Als je er naast staat heb je kans dat je gedachtenloos terwijl je in gesprek bent teveel drinkt of eet. Als je op een afstandje staat moet je bewust de beslissing nemen om er naar toe te lopen.

  7. Eet van een klein bord. Psychologisch, maar het werkt echt. Je brein registreert een vol bord als genoeg.

  8. Laat je niet overhalen tot het eten van iets waar je niet gek op bent maar dat slecht voor je is. Vraag je altijd af: is het het waard. Dit is slecht voor mijn lijf, het voegt veel calorieën toe, vind ik het zo lekker dat het het waard is?
    Zo nee, neem het niet. Als je bang bent dat je iemand beledigt neem dan een klein stukje, neem misschien één hapje en ga een geanimeerd gesprek aan over een ander onderwerp zodat het onderwerp eten even vergeten is en het niet opvalt dat je de rest niet eet.

  9. Zorg voor beweging, plan het in. Ten eerste is het makkelijker om gezonde keuzes te maken als je gesport hebt die dag, je weet dan nog waarvoor je het doet. Daarbij is het goed voor je wilskracht en je mindset. Je voelt je beter, dus je hebt minder drank en suiker nodig om je fijn te voelen.

  10. Fitting out. Dit is een term die we in de healthcoach opleiding gebruikten. Als je gezond wilt leven en je lekker in je vel wilt voelen moet je soms ‘niet meedoen’. En je niet laten overhalen. Er zijn altijd mensen die willen proberen je wel die borrel te laten drinken, wel een stuk taart te nemen of wat dan ook. Probeer niet uit te leggen waarom je het niet doet, dir roept een discussie waar je helemaal geen zin in hebt. Zeg gewoon duidelijk Nee, dank je. En als ze aandringen: Uh, ik zei toch nee. Ik hoef echt niet.
    En maak er geen punt van, ga door over een ander onderwerp. Mensen vinden je niet meer of minder leuk als je bij je standpunt blijft.

Fijne decembermaand!

Eén gedachte over “Gezellige en toch gezonde feestdagen”

  1. Beste Joke,

    Dank voor dit blog over de feestdagen , zo fijn om alles te lezen, weer zo’n eye opener. Natuurlijk zijn er dingen bij waar ik al bekend mee ben, maar toch zo goed om het weer in te zien.
    Maar het onderwerp ‘fitting out” is echt een treffer voor mij. Iets wat mij zo vaak overkomt en ik neig altijd om juist aan te geven het waarom ik nee zeg. En precies zoals je het beschrijft er ontstaat dan discussie en wordt het nog moeilijker.
    Dat ga ik dus zeker vanaf nu beter aanpakken! Gewoon nee………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *